Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru testarea gratuită cetățenilor în vederea depistării Covid-19, de către orice unitate sanitară, spital sau laborator autorizat. De asemenea, potrivit inițiatorului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va stabili prețul unitar la nivel național și va deconta costul aferent testării. Totodată, se prevede ca testarea să se facă prioritar pentru persoanele suspecte de îmbolnăvire, pentru persoanele care urmează să plece în zone în care se solicită dovada testării și persoanele care prezintă simptome ale bolii Covid-19.

În ce constă proiectul?

,, Având în vedere situația actuală din țară legată de criza COVID- 19 se impune reglementarea de urgență a accesului la testare a populației. Costul de 200-3 00 lei/test este unul nejustificat împotriva principiului de a asigura, conform Constituției, acces la serviciile de sănătate chiar dreptul la libera circulație, pentru a merge la muncă, iar lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane să nu poată merge la muncă, și practic să mai trăiască. Având în vedere acesste aspecte, vă înaintăm spre înregistrare Proiectul de Lege privind efectuarea de teste gratuite împotriva COVID- 19, precum și solicitarea de dezbatere a acestuia în regim de urgență având în vedere situația actuală”, se arată în motivarea inițiatorului.

Unde se vor face testele?

Testarea pentru COVID- 19 se face gratuit de către orice unitate sanitară, spital sau laborator autorizat. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va stabili prețul unitar la nivel național și va deconta costul aferent testării. Testarea se face prioritar pentru persoanele suspecte de îmbolnăvire, pentru persoanele care urmează sa plece în zone în care se solicită dovada testării și persoanele care prezintă simptome ale infectării cu SARS-COV-2.

Prezenta lege va intra în vigoare după ce va fi aprobată de președintele României prin decret prezidențial și va fi publicată  în Monitorul Oficial al României. Proiectul legislativ poate fi consultat aici.