Cod galben în 20 de județe din România! Meteorologii au emis o atenționare de intensificări puternice ale vântului

Așadar, între orele 10:00 – 20:00, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali vântul va avea intensificări cu viteze de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h, viscolind zăpada depusă. Mai mult, în cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55-65 km/h, iar pe arii restrânse 75-80 km/h, potrivit informațiilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

De asemenea, meteorologii au explicat că, între orele 10:00 – 20:00, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali vântul va avea intensificări cu viteze de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăşi 90-110 km/h, viscolind zăpada depusă. În cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55-65 km/h, iar pe arii restrânse 75-80 km/h.

ANM precizează că intensificări ale vântului vor fi local şi în restul zonei de munte, în sud-estul şi centrul ţării, dar cu viteze mai mici, în general, între 45 şi 55 km/h. Rafale de peste 70-80 km/h se vor mai consemna şi în prima parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (15/16 ianuarie) în zona Carpaţilor Meridionali, dar vor diminua treptat în intensitate şi ca arie.

Vreme extremă în România

Anterior, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting Cod roşu de vânt puternic pentru zona montană din judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa. Aceasta a fost valabilă vineri, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, în zona de munte, la peste 1.800 de metri. Au fost semnalate intensificări temporare ale vântului, cu rafale de peste 145 – 150 km/h, spulberând zăpada şi determinând semnificativ scăderea vizibilităţii.

Până la finalul zilei, în judeţul Harghita, în zona depresionară, a fost Cod galben de intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h, iar în judeţele Maramureş (zona joasă şi în zona depresionară), Cluj (zona joasă), Sălaj (zona joasă), Satu Mare (zona joasă) şi Bistriţa-Năsăud (zona joasă), a fost Cod galben de burniţă, care a favorizat trecător depuneri de polei.