UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri seara, o avertizare nowcasting Cod roşu de vânt puternic pentru zona montană din judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa.

Potrivit ANM, până la ora 23:00, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, în zona de munte, la peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale de peste 145 – 150 km/h, spulberând zăpada şi determinând semnificativ scăderea vizibilităţii.

Tot până la ora 23:00, în judeţul Harghita, în zona depresionară, va fi Cod galben de intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h, iar în judeţele Maramureş (zona joasă şi în zona depresionară), Cluj (zona joasă), Sălaj (zona joasă), Satu Mare (zona joasă) şi Bistriţa-Năsăud (zona joasă), va fi Cod galben de burniţă, care va favoriza trecător depuneri de polei.

 

Ştirea iniţială

Administrația Națională de Meteorologie vine cu precizări de ultimă oră. Vremea o ia razna complet în următoarele ore în ma multe zone din țară. Meteorologii au emis un Cod Roșu de vânt puternic care a intrat deja în vigoare de la ora 18.00 și va fi valabil până la ora 21.00 la altitudini de peste 1800 de metri, în Suceava.

Potrivit avertizări ANM, în intervalul orar menționat se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 145…150 km/h, spulberând zăpada și determinând semnificativ scăderea vizibilității.

ANM reamintește că în vigoare, tot la Suceva, dar și în Neamț mai este în vigoare și un alt Cod portocaliu de vânt puternic, până la ora 23.00. Astfel, lla altitudini de peste 1800 de metri, meteorologii anunță intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 130…135 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilitații.

Totodată, vizate de codul galben de vânt sunt și județele Olt, Dolj, Mehedinţi, Argeş, Buzău, Ialomiţa, Maramureş, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Bistriţa-Năsăud este Cod galben de vânt.

Potrivit meteorologilor, un cod galben de vânt mai este în vigoare și în județul Teleorman unde, rafelel vor depăș 65 km/h.

Județul Ialomița se află și el de asemenea sub avertizare de cod galben, alături de județul Buzău. Sunt vizate zonele din Nehoiu, Berca, Pătârlagele, Pârscov, Lopătari, Cislău, Chiojdu, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Viperești, Pănătău, Mânzălești, Bisoca, Cătina, Cozieni, Brăești, Sărulești, Colți, Bozioru, Odăile, Cănești, Valea Salciei, Chiliile.

ANM precizează că a fost emis un cod galben de vânt și în județul Călărași. Potrivit meteorologilor, se vor semnala  intensificări temporare ale vântului, cu rafale de peste 55 – 65 km/h.

Cum va fi vremea în weekend. Prognoza meteo ANM

De zâmbătă dimineață însă, vremea se va mai liniști, iar temperaturile vor crește. Potrivit prognozei publicate de ANM, temperaturile de pe zi vor fi mai ridicate, însă nopțle vor rămâne reci. Astfel, maximele se vor încadra în general între 2 şi 9 grade Celsius, iar cele minime între minus 10 şi minus 1 grad Celsius.

Totodată, ANM anunță înnorări în sudul și în estul Transilvaniei, iar la munte ninsori. În restul țării în schimb, cerul va fi variabil şi doar izolat se vor semnala ploi sau lapoviţă, iar în orele dimineţii, în special în nord-vest, se menţin condiţiile de polei.

Îndeosebi în prima parte a intervalului, vântul va continua să sufle tare la munte, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali şi va avea intensificări şi în regiunile estice şi sud-estice şi temporar în centru şi sud-vest. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri se va forma ceaţă, cu probabilitate mai mare în zonele joase din sudul şi din vestul ţării. În

În Capitală, vremea va fi caldă sâmbătă. Potrivit prognozei publicate de ANM, vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă va fi de 9 grade, în timp ce temperatură minimă va fi de -2 grade.