Canada se confruntă cu temperaturi record după ce un val de căldură s-a instalat în vestul țării declanşând duminică alerte de caniculă în trei provincii şi două teritorii arctice. S-au înregistat 46.1 grade Celsius. Meteorologii anunță că valul de caniculă continuă și un nou record va fi atins în zilele următoare, relatează The Guardian.

Peste 40 de noi recorduri de temperatură au fost înregistrate în provincia Columbia Britanică pe parcursul weekendului trecut, în special în staţiunea de schi Whistler.

Meteorologii canadieni estimează că presiunea ridicată, care ţine aerul cald captiv deasupra regiunii, va continua să ducă la stabilirea unor noi recorduri de căldură în zilele care urmează.

Serviciul Environnement Canada a emis alerte care vizează provinciile Columbia Britanică, Alberta şi anumite regiuni din Saskatchewan şi Teritoriile de Nord-Vest.

Temperaturi record în Canada

‘Un val prelungit de caniculă, periculos şi fără precedent, va persista pe parcursul întregii săptămâni”, au precizat specialiştii de la Environnement Canada.

Temperaturile din cursul după-amiezii vor depăşi treizeci de grade duminică şi vor atinge un maximum de aproape 40 de grade în anumite regiuni la mijlocul săptămânii”, a mai precizat serviciul. Aceste valori se situează cu zece până la cinsprezece grade peste temperaturile considerate normale pentru această perioadă a anului.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada a fost de 45 de grade Celsius în două oraşe din Saskatchewan pe 5 iulie 1937, un record care ar putea fi depăşit în zilele următoare.

”Este mai cald în anumite regiuni din vestul Canadei decât în Dubai”, a declarat climatologul-şef al Environnement Canada, David Phillips.

Magazinele nu mai au pe stoc aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire, iar unele campanii de vaccinare anti-COVID-19 au fost anulate.

Sursa foto: Dreamstime