Avertizări meteo ANM de ultim moment! Caniculă persistentă și furtuni violente în România

Meteorologii anunță că în următoarele zile vom avea parte, în România, de o serie de episoade de caniculă care vor alterna cu ploi și vijelii. Fenomenele meteo periculoase sunt așteptate să lovească din nou țara până miercuri.

Cod galben

Meteorologii au emis, cu scurtă vreme în urmă, o nouă avertizare de caniculă și disconfort termic accentuat, dar și de ploi torențiale, grindină și vijelii. Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil între orele 12:00 și 22:00.

În intervalul menționat, în nordul Munteniei, în sud-vestul Moldovei şi în zona Carpaților Orientali şi Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri şi în Transilvania, Oltenia, Dobrogea, sudul şi estul Munteniei şi restul Moldovei.

Avertizare meteo ANM

Până pe 1 iulie, la ora 21.00, este în vigoare o informare meteo de disconfort termic și instabilitate atmosferică. Potrivit ANM, până miercuri la ora 9 seara se vor resimți disconfort termic și instabilitate atmosferică.

Cum va fi vremea în aceste zile

Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi ridicat, la început în sud-vestul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. În zilele de marți, miercuri și joi (29, 30 iunie și 1 iulie), disconfortul termic va deveni accentuat îndeosebi în regiunile vestice și sudice, unde va fi caniculă.

În timpul după-amiezilor și serilor, local în zonele de deal și de munte și pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…40 l/mp.

Prognoza meteo pentru luni

Vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în sud-vestul țării. Disconfortul termic va fi ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, local în Banat, Oltenia și izolat în Muntenia și în Crișana. Cerul va fi variabil și mai ales după-amiaza și seara vor fi înnorări temporare, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zonele de deal și de munte, în centru, în sud și izolat în rest.

Avertizări meteo ANM de ultim moment! Caniculă persistentă și furtuni violente în România

Aversele vor avea și caracter torențial, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…25 l/mp și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în vestul Olteniei, iar cele minime în general între 11 și 21 de grade.

Prognoza meteo marți

Vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în mare parte din vestul și sud-vestul țării va fi caniculă. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și local în Dobrogea, sudul Moldovei și vestul Transilvaniei, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza și seara, local la deal, la munte și izolat în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 37 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade în estul Transilvaniei şi 24…25 de grade în Dealurile de Vest.

Avertizări meteo ANM de ultim moment! Caniculă persistentă și furtuni violente în România

Prognoza meteo miercuri

Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în regiunile vestice și sudice. Disconfortul termic se va accentua în toată țara, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei și Moldovei și local în Transilvania și Maramureș. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza și seara, pe alocuri, mai ales la deal și munte, vor fi averse și descărcări electrice.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în vestul, nord-vestul teritoriului, dar și asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 38 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 grade în estul Transilvaniei şi 24…25 de grade în Dealurile de Vest.

Avertizări meteo ANM de ultim moment! Caniculă persistentă și furtuni violente în România