Noi ameninţări din partea Rusiei la adresa NATO şi ţărilor partenere!

„Acest tip de acţiuni va fi respins cu metode de o duritate maximă”

Moscova nu va mai tolera provocări în apropierea Crimeei şi va răspunde cu duritate maximă, a declarat, miercuri, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al preşedinţiei ruse, Mihail Popov, dând drept exemplu incidentul de luna trecută în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender, transmite agenţia EFE.

Într-un interviu acordat Rossiiskaya Gazeta, Mihail Popov a declarat: „Acest tip de acţiuni va fi respins cu metode de o duritate maximă, indiferent cărui stat îi aparţine transgresorul.”

Pe 23 iunie, distrugătorul HMS Defender a pătruns aproximativ 3 km în interiorul apelor ruseşti, susţine Moscova, care consideră că apele din apropierea Crimeei anexate îi aparţin. Popov a calificat gestul navei de război britanice drept o „provocare premeditată”.

Pe de cealaltă parte, Londra a dat asigurări că HMS Defender efectua o traversare paşnică dinspre portul ucrainean Odessa către Georgia.

„Le sugerăm adversarilor noştri să mediteze foarte adânc dacă merită să desfăşoare astfel de provocări”

„Le sugerăm adversarilor noştri să mediteze foarte adânc dacă merită să desfăşoare astfel de provocări, ţinând cont de capacităţile Forţelor Armate ale Rusiei”, a mai declarat Mihail Popov.

Oficialul rus consideră că, judecând după declaraţiile oficialilor din Marea Britanie, care au insistat asupra principiului „liberei navigaţii”, „acţiunile provocatoare ale navelor britanice” ar putea avea loc din nou.

„Din nefericire, forţele navale ale ţărilor NATO au fost alese drept instrument de presiune şi provocare contra Rusiei folosind o interpretare arbitrară a dreptului maritim internaţional şi a tradiţiilor navigaţiei”, a mai precizat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al preşedinţiei ruse.

Ce s-a întâmplat în Marea Neagră, pe 23 iunie?

Pe 23 iunie, distrugătorul britanic HMS Defender a navigat prin ceea ce autorităţile de la Londra au catalogat drept apele teritoriale ale Ucrainei. Potrivit Moscovei, au fost trase focuri de avertisment şi au fost lansate bombe în calea distrugătorului HMS Defender, în urmă cu două zile, pentru a forţa nava britanică să părăsească zona din largul coastei Crimeii.

Informaţia a fost confirmată şi de corespondentul BBC Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, care se afla miercuri la bordul HMS Defender. El spune că distrugătorul britanic a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, susţinând că HMS Defender “executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil “desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”, fără legătură cu nava britanică.

Sursa foto: Dreamstime