Rusia este obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să respecte viața privată și de familie a cuplurilor gay. Instituția europeană susține că țara condusă de Vladimir Putin trebuie să le ofere cuplurilor de același sex un cadru legal pentru ca relațiile lor să fie recunoscute, conform Euronews.

Rusia, în schimb, nu este foarte încântată de orice decizie radicală pe acest subiect. Potrivit autorităților de aici, cererea reprezintă o „amestecare” în afacerile interne ale Rusiei și că o astfel de mișcare ar contraveni constituției sale.

CEDO a reacționat după ce mai multe cupluri rusești de același sex care au încercat să își înregistreze civil familiile, au primit un refuz categoric. Curtea a susținut că nu există nicio justificare pentru care respectivelor cupluri să nu li se recunoască uniunea în mod legal. „În concret, în ceea ce privește argumentul că majoritatea populației ruse nu este de acord cu căsătoriile între persoane de același sex, Curtea constată că respectarea drepturilor unei minorități nu poate fi dependentă de acceptul majorității”, justifică CEDO.

Reacție dură a Rusiei

Pe de altă parte, Vasily Piskarev, un parlamentar care conduce o comisie dedicată investigării ingerințelor străine, a susținut că hotărârea, care încearcă să determine Rusia să înregistreze căsătoriile între persoane de același sex, contrazice fundamentele statului de drept și ale moralității rusești. În opinia sa, aceasta este o amestecare sistemică clară în afacerile interne ale Rusiei. Nici purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a fost încântat de decizia CEDO. Potrivit acestuia, respectarea deciziei curții ar contraveni constituției Rusiei și că orice compromis este imposibil de realizat pentru Moscova.

Cu toate acestea, calitatea Rusiei de membru în Consiliul Europei presupune recunoașterea jurisprudenței CEDO. Ori, potrivit Curții, „orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale”.

Rusia a adoptat anul trecut un set de reforme constituționale la comanda președintelui Vladimir Putin. Este vorba inclusiv de o lege care definea căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.