Premierul Emil Boc a verificat personal dacă firmele pot afla prin internet data la care pot primi înapoi TVA. El apreciază că sistemul este foarte simplu şi că deja sunt programate o se rie de plăţi. Premierul nu a spus şi dacă sunt bani disponibili pentru aceste plăţi.

Sistemul implementat de Ministerul de Finanţe vizează aflarea exactă a datelor, prin introducerea codului de identificare fiscală. Premierul Boc a testat personal sistemul, introducând două coduri. El a apreciat că totul era simplu de realizat, doar că până acum nu s-a dorit acest lucru.

„Aceste lucruri puteau fi făcute şi înainte pentru că softurile existau, oameni bine pregătiţi aveam, din nefericire nu a existat o voinţă politică pentru a aduce transparenţă şi pentru a da firmelor posibilitatea ca, în manieră corectă, fiecare să beneficieze de sistemul de rambursare a TVA pe principii de corectitudine şi nu pe principii de pile şi influenţă”, a spus Emil Boc.

Firmele care au decizii de rambursare de TVA aprobate şi nu se află în expertiza Ministerului Finanţelor Publice, respectiv a ANAF, vor putea vedea data la care vor primi banii, introducând trei elemente – codul unic de înregistrare, luna şi anul pentru care se solicită decontul şi valoarea decontului.

Potrivit planificării de plată, în această lună statul ar urma să plătească suma de 1,072 miliarde de lei (255 de milioane de euro), prin 2.810 de deconturi. Nu există însă niciun comunicat oficial care să confirme faptul că banii sunt disponibili şi că sumele vor fi întradevăr virate la timp.

UPDATE
Totuşi, statul are întârzieri de plată

Statul are în continuare dificultăţi în a-şi îndeplini îndatoririle fiscale. De exemplu, soldul rabursărilor întârziate de TVA către companii a scăzut în iulie cu 18,4% faţă de luna anterioară, la 2,07 miliarde de lei, în contextul în care deconturile plătite în termen legal au avansat cu 75%, la 1,86  miliarde lei, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Iar infoprmaţia că statul are întârzieri de doar două miliarde de lei ar trebui, în contextul actual, să fie o veste bună.

În iunie, rambursările întârziate de TVA au avansat cu 30% faţă de mai, la 2,54 miliarde de lei. Din totalul sumelor de rambursat, rambursările întârziate reprezentau în iunie 59,3%, deconturile suspendate aveau o pondere de 16%, iar plăţile în termen legal totalizau 24,8%.

Din cele 2,956 de deconturi în afara termenului legal la 31 iulie 2009, cele mai multe întârzieri, respectiv 899, erau de până la 30 zile şi totalizau 354 milioane lei. Deconturile de TVA de rambursat cu întârzieri între 31 şi 60 de zile se regăseau în 889 de cazuri şi totalizau de 462 milioane lei.

Totodată, 554 deconturi, în sumă de 409 milioane lei, aveau la finele lunii iulie întârzieri între 61 şi 90 de zile, iar restul de 614 aveau întârzieri între 91 şi 365 zile.