Anunț de ultimă oră de la Bruxelles. Uniunea Europeană continuă să fie alături de Ucraina, spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, oficialul de la Bruxelles a anunțat că Exectuviul comunitar este pregătit să propună ”o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională” pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, scrie AFP.

Șefa CE nu a precizat însă în ce formă va fi acordată această asistentă. Pe de altă parte, dincolo de ajutorul pe termen scurt, Ursula von der Leyen a mai adăugat că Uniunea Europeană are un rol esențial în conducere unui efort de reconstrucție.

Uniunea Europeană are un rol chele în reconstrucția Ucrainei

„UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucție a Ucrainei, sarcină la care nu trebuie să fie singura contributoare”, a spus aceasta.

În acest sens, șefa CE adaugă că  mai este propusă și constituirea unei platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană. Aceasta ar urma să reunescă toate statele membre ale UE, dar și alți donatori internaționali, instituții financiare, dar și parteneri care au în plan să ofere un sprijin țării lovite de agresiunea rusă.

„Comisia Europeană propune constituirea unei platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”, a mai adăugat Ursula von Der Leyen.

De câți bani este nevoie pentru reconstrucția Ucrainei

O reacție în acest sens a venit și din SUA. În cadrul unui forum care a avut loc la Bruxelles, cecretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că angajamentele financiare anunţate până în prezent de comunitatea internaţională pentru Ucraina sunt insuficiente.

În acest sens, ea a făcut un apel la aliați să contribuie cu mai mult, astfel încât suma de bani să ajungă la valoarea necesară. Conform estimărilor realizate de Fondul Monetar Internaţional,Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare.

Menționăm faptul că, de la debutul războiului și până în prezent, Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina.