Răsturnare de situație în plin război. Rusia lansează acuzații grave la adresa Ucrainei. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialul rus susține că deși Kremlinul este deschis la negocieri, Ucraina este ”lipsită total” de o astfel de dorință, care ar putea pune capăt rapid conflictului care are loc de mai bine de două luni de zile, scrie publicația AFP. 

Totodată, el a subliniat și faptul că din cauza Ucrainei negocierile nu au avansat deloc în ultimele săptămâni.

„Negocierile nu avansează şi noi constatăm o lipsă totală de dorinţă din partea negociatorilor ucraineni de a continua acest proces”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Menționăm faptul că reacția Rusiei vine după ce anterior, în cursul zilei de marți, preşedinţia ucraineană a declarat că negocierile sunt suspendate din cauza Rusiei.

„Procesul de negocieri este pe pauză”, a declarat marţi Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, oficialul Ucrainei adăuga că sunt trei elemente cheie pentru care Rusia și Ucraina nu reușesc să negocieze și să ajungă la un acord.

Rusia și Ucraina, declarații contradictorii despre negocierile de pace

„De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează o înțelegere cheie a proceselor de astăzi din lume și a rolului său extrem de negativ. În al doilea rând, Rusia nu înțelege că în niciun fel războiul nu mai decurge conform regulilor, programului sau planurilor Rusiei”, a declarat el marți.

În timp ce negocierile stagnează, oficialul ucrainean susține că rezistența Ucrainei este în creștere, iar Rusia nu are șanse să realizeze tot ceea ce își va propune.

„Rezistența Ucrainei și rezistența profesionistă este în creștere. Prin urmare, niciun obiectiv al Federației Ruse nu va fi atins”, a mai spus el.

Cel de-al treilea motiv invocat de Podoliak îl reprezintă propaganda făcută de Rusia pe plan intern. Mai exact, el susține că Putin nu poate renunța la acest lucru și se teme să spună adevărul, indiferent de rezultatul războiului.

În același timp, consilierul lui Zeleski este de părere că Rusia se folosește de negocieri doar ca ”element al propagandei adresate populației sale și că obiectivul strategic al Kremlinului pentru războiul din Ucraina este în continuare totul sau nimic”.

Menționăm faptul că de pe 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina și până în prezent, au existat nenumărate întâlniri între negociatorii celor mari puteri, însă niciodată nu s-a ajuns la un acord.

Ultima rundă de negocieri a avut loc în luna aprilie

Cea mai recentă întrevedere între şefii celor două delegaţii, Vladimir Medinski din partea Rusiei şi David Arahamia din partea Ucrainei,  a avut loc la data 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Tot miercuri, după ce a vorbit despre situația negocierilor, Dmitri Peskov a mai adăugat că Moscova nu are nicio informaţie despre cazul soldatului rus judecat pentru crime de război în Ucraina, acuzând Kievul că fabrică acuzaţiile de acest tip ce vizează Rusia.

„Nu avem până acum niciun fel de informaţii (despre proces), iar posibilităţile de a-l ajuta (pe arestat) sunt foarte limitate în absenţa unei reprezentări diplomatice”, a spus Dmitri Peskov.