Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, îşi doreşte ca ţara sa să restabilească relaţiile de bună vecinătate cu Ucraina. Drepturile minorităţilor au fost un subiect de conflict în ultimii ani între Ungaria şi Ucraina.

Ministrul a apreciat, de asemenea, faptul că, în mesajul rostit cu prilejul Anului Nou, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a exprimat şi în limba maghiară.

Gestul preşedintelui Zelenski trebuie urmat şi de fapte

Într-un comunicat, ministrul Péter Szijjártó spune că gestul președintelui Ucrainei a fost unul important și frumos și speră că vorbele acestuia vor fi urmate cât mai curând și de fapte. Ministerul de Externe şi-ar dori ca Parlamentul de la Kiev să modifice legile referitoare la educație și folosirea limbilor minorităților, astfel încât maghiarii din Transcarpatia să redobândească drepturile care le-au fost luate, scrie romania-actualităţi.ro.

Ministrul ungar de Externe a dat asigurări că Guvernul de la Budapesta este pregătit pentru dialogul la nivel înalt, iar ţara sa va acorda Ucrainei tot sprijinul de care va fi nevoie pentru ca ţara vecină să se poată dezvolta într-un ritm cât mai bun.

Relațiile dintre Ungaria şi Ucraina au fost marcate de unele tensiuni în ultimii ani, după ce Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a educaței și un act normativ privind folosirea limbii ucrainene, reprezentanții guvernului de la Budapesta afirmând în mai multe rânduri că vor bloca aspirațiile Ucrainei privind integrarea euro-atlantică.