Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a felicitat poporul cu noul an 2020. Discursul său, însă, a fost un pic mai neobișnuit. El a decis să nu vorbească despre realizările din acest an. În schimb, le-a propus ucrainenilor să se întrebe „cine sunt eu”, accentuând, totodată, că să iubești Ucraina înseamnă să iubești toți ucrainenii, în orice colț al țării ei nu s-ar fi născut.

„De regulă, în timpul felicitării de Revelion, președinții ne relatează despre creșterea PIB-ului, scăderea inflației, implementare, diversificare și alți termeni neclari. Într-un cuvânt, ne conving de faptul că, în realitate, noi am început să trăim mai bine, doar că noi încă nu am remarcat acest lucru. Din acest considerent, deseori, în timpul discursului președintelui, noi oprim sunetul. Așteptăm până își va termina povestea, pentru ca, în sfârșit, să trecem la șampanie, la tartine cu șprote și olivie. Astăzi, va fi altfel.

Astăzi, să-și răspundă sincer fiecare la o întrebare importantă: cine sunt eu? Președintele Ucrainei, un avocat de succes, o simplă casnică, student-filozof din Mogilyanki, agronom din Cherkasy?”, a întrebat Zelenski.

Cine sunt ucrainienii

După care, a urmat un șir de posibile „euri”: „Cel care de zece ani trăiește peste hotare și iubește Ucraina pe internet? Cel care a pierdut totul în Crimeea și a început de la zero în Harkov? Specialist IT care visează să fugă din țară? Sau prizonier care speră să revină acasă? (…) Cine sunt eu? Cel care plătește impozitele? Îți taie calea pe drum? Ține acasă un câine? Roșcat? Musulman? Cu deficiențe de auz? Urăște măslinele? Liberal? Eminent? Sanguinic? Vegan? Capricorn? Donator de sânge? (…) Deci, cine suntem noi? 73% care au ales președintele? 25% care nu-l recunosc? Sau cei care nu au votat? Cei care sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie? Sau cei care pe 7 ianuarie? Care se cunosc de 100 de ani? Sau care s-au întâlnit în 2014? (…)”.

Ce ar putea, totuși, după părerea președintelui Ucrainei, să unească un popor atât de diferit?

„Noi zâmbim la fel atunci când mergem pe un drum drept. Ne bucurăm la fel la nașterea primului copil. Și nu contează dacă este băiat sau fată. Suntem fericiți dacă iubim… Și crucile de pe mormintele soldaților noștri, fie în Ternopol, fie în Krivoi Rog, nu concurează în patriotism.

Iar când au revenit marinarii și prizonierii noștri, plângeam de fericire toți: și vorbitorii de ucraineană, și vorbitorii de rusă. Și o simplă casnică. Și un avocat de succes. Și președintele Ucrainei”, a menționat Zelenski.

La final, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a accentuat: „Să luăm aminte că a iubi Ucraina înseamnă să iubești toți ucrainenii, în orice colț al țării ei nu s-ar fi născut”.

În aprilie 2019, în Ucraina s-au desfășurat alegerile prezidențiale. Conform rezultatelor din turul II, Zelenski a acumulat 73,22% din voturi. La 20 mai a avut loc inaugurarea mandatului lui Volodimir Zelenski.