Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE. Fidesz a adoptat o rezoluție prin care-și exprimă opoziția față de începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Rezoluția a fost deja prezentată în Parlamentul de la Budapesta. Se solicită ajutorul Guvernului de la Budapesta, relatează agenția de presă Reuters.

Fidesz
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, se pronunță împotriva integrării Ucrainei în Uniunea Europeană (UE). Într-o scrisoare datată 4 decembrie 2023, oficialul maghiar i-a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, să elimine de pe ordinea de zi a Summitului CE discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE.

„Vă îndemn respectuos să nu invitaţi Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eşec. În caz contrar, voi recurge la veto”, este menționat în acea scrisoare.

Săptămâna trecută, Charles Michel a avut o întâlnire directă cu Viktor Orban la Budapesta, încercând să aplaneze tensiunile. Cu toate eforturile depuse, nu au reușit să găsească un teren comun.

Ca urmare, Charles Michel și-a încheiat în mod anticipat vizita oficială în China. Acesta a călătorit recent la Beijing pentru a participa la primul summit UE-China și se va întoarce la Bruxelles (Belgia) pentru că nu dispune de o linie telefonică securizată în China, necesară pentru discuții cu liderii europeni.

„Se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi continua discuţiile cu liderii cu privire la o cale de urmat. Michel se va întoarce mai devreme din capitala chineză după o primă zi de întâlniri joi – în parte pentru că nu are o linie telefonică sigură la Beijing pentru a vorbi cu liderii UE fără ca China să asculte”, a declarat un oficial european.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a invitat pe Viktor Orban la Paris la sfârșitul săptămânii pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la UE, sperând că vor ajunge la un acord comun.

Aceasta reprezintă a doua încercare a lui Viktor Orban de a influența președintele Consiliului European pentru a reevalua sprijinul acordat Ucrainei.