Tamas Menczer, secretarul de stat ungar din Ministerul Afacerilor Externe, a informat că Uniunea Europeană are un plan de acțiune pentru integrarea şi incluziunea imigranţilor în Europa. Astfel că cetățenii străini ar putea beneficia de drept de vot pentru a fi implicaţi în luarea deciziilor politice.

Acesta este nemulțumit de propunerea Uniunii Europene și consideră că „soarta ungurilor trebuie să fie decisă doar de unguri”, nu de persoane din țări străini. De asemenea, Tamas Menczer a explicat că astfel de hotărâri „nu ar trebui luate de Bruxelles sau de migranţi”, conform MTI.

Ungaria, nemulțumită de UE

De asemea, Tamas Menczer a criticat și alte prevederi ale planului de acţiune al Uniunii Europene, exprimând poziţia Guvernului de la Budapesta. Conform afirmațiilor sale, „migraţia nu trebuie gestionată ci stăvilită, iar ajutorul trebuie direcţionat acolo unde aceste probleme apar.”

Premierul Ungariei: „Ne-am angajat să slujim poporul ungar, nu pe birocraţii de la Bruxelles”

Vineri, Curtea Constituţională a Ungariei a decis că Budapesta are libertatea de a aplica propriile reguli în acele domenii în care UE nu a luat, încă, măsurile necesare pentru o implementare comună a regulilor blocului, conform agerpres.ro.

Decizia oficială a instanței supreme ungare a fost anunțată public după ce Guvernul premierului Viktor Orban a contestat o hotărâre a CJUE (Curtea de Justiţie a UE), emisă în decembrie 2020. Hotărârea respectivă condamna țara pentru încălcarea dreptului de azil pentru emigranți. Însă, Curtea Constituțională din Ungaria a evidențiat că nu este „în măsură să conteste hotărârea CJUE şi nici să examineze primatul dreptului european.”

După comunicarea deciziei finale a insituții supreme ungare, Viktor Orban a informat că Guvernul Ungariei trebuie să urmeze hotărârile Curţii Constituționale, fiind vizibil nemulțumit de schimbările majore pe care UE le-a propus.

„Ne-am angajat să slujim poporul ungar şi Constituţia ungară, nu pe birocraţii de la Bruxelles”, a explicat Viktor Orban.