Este decizia momentului luată peste graniță. În foarte scurt timp, aceștia vor încasa cea de-a 13-a pensie. Aceasta se va acorda în luna februarie. Hotărârea a fost semnată astăzi, a anunţat, marţi, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei.

De altfel, premierul Viktor Orban a oferit detalii într-o înregistrare video, postată pe pagina sa de Facebook în cursul acestei zile. Acesta a precizat că în urmă cu puțin timp a avut loc o discuţie cu membrii Consiliului Persoanelor Vârstnice.

“În ultimul an şi jumătate, concetăţenii noştri mai în vârstă au fost deosebit de afectaţi. Am analizat ce putem face pentru ei”, a declarat Orban.

Premierul Ungariei a arătat că economia țării sale a reuşit să revină la traiectoria de creştere unde se situa înainte de pandemia de coronavirus și are o performanţă bună.

Orban: Nu dorim să ne oprim aici

În luna noiembrie a acestui an, toţi pensionarii au primit o primă de pensie de 80 000 forinţi (1082 de lei), “însă nu dorim să ne oprim aici”, a punctat premierul.

Viktor Orbán a mai transmis că, de anul viitor, pensiile vor fi majorate cu 5% şi va fi reintrodusă şi “cea de-a 13-a pensie, luată de stânga” politică, pe care o vor primi toţi pensionarii în luna februarie. Hotărârea în acest sens a fost semnată marți, a adăugat prim-ministrul ungar, citat de flux24.

Ungaria a mai făcut și un alt pas important la un alt capitol. Este vorba de campania de vaccinare. Peste graniță continuă să crească numărul persoanelor vaccinate, ca urmare a campaniei de vaccinare şi datorită renunţării la obligaţia de programare.

Ungaria este înaintea României la un capitol cheie

Rata de vaccinare a populaţiei căreia i se poate administra vaccinul, adică persoanele cu vârsta de peste 12 ani, este de 69,7%. Persoanele încă nevaccinate sunt aşteptate la centrele de vaccinare, a anunţat, joi, portalul guvernamental koronavirus.gov.hu. Harta postată pe portalul Guvernului arată rata de vaccinare pe judeţe. Datele reflectă situaţia de la data de 1 decembrie. A fost reluată rugămintea ca persoanele care încă nu s-au vaccinat, să o facă. Vaccinarea este accesibilă în toate judeţele Ungariei, la centrele de vaccinare din spitale sau la medicii de familie, transmite agenţia de presă MTI.

În timpul campaniei de vaccinare, care se prelungeşte până la data de 5 decembrie, cei interesaţi se pot deplasa la centrele de vaccinare din spitale şi la cabinetele medicilor de familie, fără înregistrare sau programare prealabilă.