Pensionarii au primit vestea mult așteptată chiar de Ziua Națională! Se întâmplă de la 1 ianuarie

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat chiar de Ziua Națională că cei care au pensia de maxim 1600 de lei vor beneficia de un sprijin financiar în luna ianuarie. De la 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare noul punct de pensie de 1.586 lei.

Astfel, pensia minimă va fi de 1000 de lei, iar pensionarii cu venituri mici vor primi a 13-a pensie. Potrivit celor spuse de noul ministru, aceste măsuri au rolul de a-i proteja pe părinți și bunici în față scumpirilor din ultima vreme.

Explicația oferită de Marius Budăi

„Majoram pensia minima de la 800 la 1000 de lei, marim valoarea punctului de pensie si acordam acel sprijin pensionarilor care au pensia cuprinsă între 1000 şi 1600 de lei. Prin aceste masuri vrem să facem un scut care sa-i apere pe părinții si bunicii noștri”, a declarat noul ministru la România TV.

De asemenea, Marius Budăi a explicat că a 13-a pensie va fi acordată pensionarilor după ce se va face indexarea pensiilor.

„Este normal sa se facă indexarea, după care să se aplice acea măsură. Noi am discutat că trebuie sa-i sprijinim pe cei cu pensiile mici, mai ales în aceasta perioadă. Va fi majorarea, indexarea, după care se aplica acel sprijin. A 13-a indemnizație am instituit-o momentan pentru persoanele cu dizabilități. Pe această cale vreau sa multumesc partenerilor de coaliţie care au fost de acord cu acest pachet social al PSD. Ne dorim să acordăm cea de-a 13-a pensie în luna ianuarie”, a completat Marius Budăi.

Ce spune Marius Budăi despre vârsta de pensionare?

Marius Budăi a declarat anterior că este nevoie de implementarea unor măsuri pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă, subliniind că în prezent, în România, aceasta este în jurul vârstei de 59-60 de ani, înainte de a vorbi despre creșterea vârstei de pensionare.

În urma analizării datelor Eurostat, spune noul ministru, oamenii lucrează în România cinci ani după speranța de viață sănătoasă, lucru ce îl face pe Marius Budăi să spună că autoritățile trebuie să se ocupe mai întâi de acest aspect.

„Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare.

Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.

Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi la Digi 24.