România primeşte cea mai bună veste. Totul a fost dezvăluit chiar de către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Este vorba despre un proiect pilot.

Pas în faţă pentru România

Este un mare pas în faţă pentru România. Cei de la Comisia Europeană au acceptat proiectul-pilot al centralei pe gaz şi hidrogen de la Halânga din punctul de vedere al conceptului. Mai mult, ministrul spune că terenul pe care va fi ridicată centrala a fost cumpărat şi se lucrează la studiul de fezabilitate.

Popescu a menţionat că proiectul pilot de la Halânga „va fi replicat la nivel naţional”. „Credeţi-mă, se uită şi cei din Europa de Vest la proiectul nostru şi îl vor lua. A fost o gândire a noastră iniţială şi, când am prezentat-o la Bruxelles, au rămas foarte plăcut surprinşi”, a adăugat ministrul.

Virgil Popescu a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mehedinţi, că proiectul-pilot privind construirea unei centrale la Halânga a fost acceptat, în ceea ce priveşte conceptul, de către Comisia Europeană.

„Vă pot spune că, practic, a fost achiziţionat terenul de la Halânga, întregul amplasament a fost achiziţionat de către lichidator. Anul trecut, aici, la Halânga, s-a semnat un memorandum între Romgaz şi GSP Power, acum s-a achiziţionat terenul, se lucrează la studiul de fezabilitate.

A fost introdus întreg proiectul pilot de la Halânga – vorbim de centrala de producere a gazului natural de 150 MW, 50 MW panouri fotovoltaice care vor produce hidrogen iar acel hidrogen va fi reintrodus în centrală şi ars într-un amestec cu gaz natural producând o energie mai mare şi mai curată.

Acest proiect pilot a fost trimis Comisiei Europene şi, spre marea mea bucurie, a fost acceptat din punct de vedere al conceptului ca un concept de producere a energiei electrice pe bază de gaz mult mai curată decât în mod normal”, a anunţat ministrul Energiei sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mehedinţi.

Anunţul privind parteneriatul între Romgaz şi compania GSP Power pentru realizarea centralei de la Halânga, lângă municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost făcut în luna septembrie a anului trecut.