Cel mai mare fabricant global de panouri fotovoltaice avertizează că o criză de sticlă duce la majorarea costurilor şi întârzie producţia de noi panouri, ceea ce riscă să afecteze tranziţia Chinei la energia curată, transmite Bloomberg.

Preţurile la sticla care acoperă panourile fotovoltaice au crescut cu 71% începând din luna iulie iar producătorii se chinuie să facă faţă cererii, susţin analiştii de la Daiwa Capital Markets.

Producătorii de sticlă majorează prețurile

Acest deficit vine într-un moment în care industria fotovoltaică face trecerea la panouri bifaciale, care produc mai multă electricitate dar au nevoie şi de mai multă sticlă.

Producătorii chinezi de panouri fotovoltaice precum Longi Green Energy Technology Co. au cerut Guvernului de la Beijing să răspundă la această situaţie prin aprobarea construcţiei de noi uzine. În caz contrar, avertizează că preţurile vor creşte, ceea ce riscă să facă energia fotovoltaică mult prea scumpă.

„Dacă producătorii de energie vor considera proiectele fotovoltaice drept nerentabile atunci vor amâna investiţiile în noi proiecte ceea ce va conduce la diminuarea cererii. Dacă producătorii de sticlă vor continua să majoreze preţurile, profiturile înregistrate de centralele fotovoltaice vor scădea sub un nivel acceptabil, în absenţa subvenţiilor guvernamentale”, a declarat Charles Jiang, director responsabil cu lanţul de aprovizionare la Longi, cel mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice.

Deficit de sticlă de până la 30% din necesar

Pentru producători de panouri fotovoltaice, sticla reprezintă în prezent aproximativ 20% din costul total de producţie, faţă de aproximativ 10% anterior, a precizat Charles Jiang. Acesta a adăugat că având în vedere timpul îndelungat necesar pentru construcţia de noi fabrici de sticlă, industria energiei fotovoltaice ar putea să se confrunte anul următor cu un deficit de sticlă de 20% până la 30% faţă de ceea ce are nevoie, iar piaţa ar putea să se echilibreze abia în 2022.

În 2018, pe fondul supra-capacităţilor cu care se confruntă industria sticlei, o industrie poluantă şi cu un consum mare de energie, Guvernul de la Beijing a interzis companiilor să îşi construiască noi capacităţi de producţie. Longi şi alţi cinci mari producători chinezi de panouri fotovoltaice s-au întâlnit marţi cu oficialii guvernamentali chinezi pentru a le cere să înlăture restricţiile, cel puţin pentru sticla destinată panourilor fotovoltaice.

Cererea de sticlă venită din partea industriei fotovoltaice a crescut şi ca urmare a trecerii la panouri bifaciale, la care ambele feţe ale panoului sunt acoperite de celule fotovoltaice. Potrivit analiştilor de la Sunwah Kingsway, astfel de panouri ar urma să fie responsabile pentru jumătate din piaţă în 2022, faţă de aproximativ 14% anul trecut.