Înscrierile în Programul ”Casa Verde” – Fotovoltaice sunt blocate de 22 de zile, iar majoritatea documentelor celor circa 33.000 de solicitanţi au expirat deja, aceştia fiind nevoiţi să facă noi drumuri către primării şi administraţii fiscale pentru eliberarea, contra cost, a altor extrase de carte funciară şi certificate fiscale de taxe locale.

În tot acest timp, Administraţia Fondului pentru Mediu – AFM, cea care a dispus suspendarea înscrierilor, tace: nu furnizează niciun fel de detaliu privind o posibilă reluare a înscrierilor sau completa anulare a celor deja făcute.

În cazul în care înscrierile vor fi reluate, cea mai mare parte a solicitanţilor vor fi nevoiţi să ceară primăriilor şi Fiscului eliberarea altor extrase de carte funciară şi a altor certificate fiscale de taxe locale, pentru care vor plăti aproximativ 15 lei, respectiv 25 de lei. Şi asta după ce vor sta zeci de minute la coadă, arată adevarul.ro.

Exasperaţi sunt şi instalatorii autorizaţi. Ei au trimis marţi AFM o adresă prin care solicită în mod imperios reluarea programului şi ”excluderea din lista instalatorilor validaţi a firmelor care sunt anchetate şi/sau sunt suspectate pentru fraudă şi anularea depunerilor acestora”.

Instalatorii autorizaţi cer AFM şi explicaţii referitoare la dosarele care au fost depuse la data de 10 septembrie, până la ora 16,30, solicitare absolut oportună în condiţiile expirării duratei de valabilitate a unor documente depuse.

De menționat că în prima zi de înscriere în Programul Casa Verde Fotovoltaice, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.

Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.

”Doar încărcarea documentelor în aplicaţia AFM durează între 15 şi 20 de minute, pentru un singur aplicant. Şi noi am fost surprinşi să vedem cât de repede s-au înregistrat dosarele în regiunea Craiova. Ne dorim să fie deblocat cât mai repede programul, astfel încât să putem păstra încrederea pe care ne-au acordat-o clienţii noştri. Ne dorim ca AFM să ne comunice şi nouă termenul de redeschidere a aplicaţiei. Bănuim că dacă s-a oprit procedura de înscriere, înseamnă că se vor face îmbunătăţiri”, a declarat Dan Tudose, instalator autorizat P Plus 2002 SRL şi administrator al magazinului online e-acumulatori.ro, pentru sursa citată.

Comparând timpul necesar încărcării documentelor unui singur solicitant în aplicaţie cu recordul de dosare înregistrate de instalatorul din Oltenia putem spune că acesta a reuşit să încarce 10 de dosare pe minut sau a folosit 150 de calculatoare.