Tensiune uriașă între SUA și China! Situația riscă să degenereze, pe fondul acțiunilor constante de intimidare pe care Beijingul le-a întreprins în ultimul timp împotriva Taiwanului.

O nouă acțiune militară de intimidare desfășurată sâmbătă a atras reacția hotărâtă a Departamentului de Stat american.

Tensiune uriașă între SUA și China! Departamentul de Stat reacționează

Astfel, Departamentul de Stat al SUA a cerut sâmbătă Chinei să nu mai exercite presiuni asupra Taiwanului, după ce ministerul apărării de la Taipei a anunţat că mai multe aeronave chineze au pătruns în cursul aceleiaşi zile în partea sud-vestică a zonei sale de identificare a apărării aeriene, informează Reuters.

‘Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică asupra Taiwanului şi să se angajeze, în schimb, într-un dialog semnificativ cu reprezentanţii aleşi în mod democratic din Taiwan‘, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Opt bombardiere şi patru avioane de vânătoare au pătruns în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene a insulei, iar forţele aeriene taiwaneze au desfăşurat rachete pentru a ‘monitoriza’ această incursiune, conform informaţiilor furnizate de ministerul apărării din Taiwan.

China se opune independenței Taiwanului

China, care pretinde că Taiwanul este un teritoriu ce îi aparţine, a efectuat zboruri aproape zilnice în ultimele luni deasupra apelor dintre partea de sud a Taiwanului şi Insulele Pratas din Marea Chinei de Sud, controlate de Taiwan.

Taiwanul este o țară insulară din Extremul Orient, fiind alcătuit din: insula principală Taiwan, cunoscută de-a lungul istoriei și sub denumirea lusofonică “Formosa”, Arhipelagurile Penghu, Kinmen și Matsu și niște insule și insulițe disputate din Marea Chinei de Sud. Totul se numește “zona liberă a Republicii China”.

Independența Taiwanului nu a fost proclamată oficial, deoarece Republica Populară Chineză a anunțat că în acest caz va începe un război, cât și datorită faptului că opinia publică din Taiwan e împărțită asupra necesității proclamării oficiale a independenței față de Republica Populară Chineză.

De jure, insula Taiwan n-a fost niciodată separată de China, ea aparținându-i cel puțin din 1945. De facto însă, Taiwan-ul este un stat independent.