Revendicat de China dar guvernat democratic, Taiwanul s-a bucurat de un sprijin fără precedent din partea administrației republicane Trump, concretizat inclusiv prin vânzări sporite de arme și vizite ale unor înalți oficiali americani la Taipei.

Alegerea dlui Biden, un democrat, a provocat o oarecare neliniște în Taiwan, unde Donald Trump rămâne o figură foarte populară în rândul publicului larg. Cu toate acestea, Taiwanul a încercat să-și sublinieze încrederea în legăturile bilaterale, remarcând sprijinul bipartizan pentru sine din partea Washingtonului, notează Reuters.

Contacte bune cu ambele partide

Luna aceasta, ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington a vorbit cu un apropiat al dlui Biden, Antony Blinken, desemnat drept următorul secretar de stat. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat că insula are contacte bune atât cu Partidul Democrat, cât și cu cel Republican.

„Ministerul de Externe și biroul nostru de reprezentare din Statele Unite au continuat să mențină comunicarea fără probleme și să aibă interacțiuni bune cu echipa Biden prin diferite mijloace adecvate”, a spus ea.

„În același timp, am transmis și recunoștința sinceră a Taiwanului către actuala Administrație Trump. Relația actuală Taiwan-SUA este în cea mai bună perioadă din istorie. Vă mulțumim sincer”. Taiwanul va continua să joace rolul unui partener apropiat și de încredere în SUA, indiferent dacă este vorba de probleme regionale sau globale, a adăugat dna Ou.

SUA, la fel ca majoritatea țărilor, nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar reprezintă cel mai puternic sprijinitor al său pe scena internațională și o sursă majoră de arme, spre mânia Chinei.

Taiwanul îşi va proteja suveranitatea cu submarine noi, pe fondul tensiunilor cu China

Președintele Taiwanului, dna Tsai Ing-wen, a promis marți să apere suveranitatea insulei democrate prin construirea unei noi flote de submarine dezvoltate pe plan intern, un proiect-cheie susținut de Statele Unite, pentru a contracara China vecină. Taiwanul, pe care China îl pretinde ca fiind propriul său teritoriu, lucrează de ani de zile la revigorarea forței sale submarine – dintre care unele nave datează din cel de-al Doilea Război Mondial – și nu se poate măsura cu flota Chinei, care include nave capabile să lanseze arme nucleare.

La o ceremonie de marcare a începutului construcției unei noi flote de submarine desfăşurată în orașul portuar Kaohsiung, dna Tsai a numit această mișcare o „etapă istorică” pentru capacitățile defensive ale Taiwanului, după ce insula a depășit „diverse provocări și îndoieli”.

„Proiectul demonstrează dorinţa puternică a Taiwanului față de lume de a-și proteja suveranitatea”, a declarat ea la evenimentul la care a participat și ambasadorul de facto al SUA în Taiwan, Brent Christensen. „Submarinele sunt echipamente importante pentru dezvoltarea capacităților de război asimetric ale marinei din Taiwan și pentru a descuraja navele inamice să înconjoare Taiwanul”.

În 2018, guvernul SUA a dat undă verde producătorilor americani să participe la program, o mișcare considerată pe scară largă ca ajutând Taiwanul să îşi asigure componente majore, deși nu este clar ce companii americane sunt implicate.

CSBC Corporation Taiwan, susținută de stat, a comunicat că va livra primul dintre cele opt submarine planificate în 2025, dând astfel un impuls major modernizării militare a ţării. Președintele companiei, Cheng Wen-lung, a declarat că s-au confruntat cu provocări majore, inclusiv dificultăți în procurarea de piese, precum și cu „forțe externe care împiedică dezvoltarea acestui program”.

Forțele armate din Taiwan sunt în mare parte echipate de SUA, dar dna Tsai a făcut din dezvoltarea unei industrii proprii de apărare o prioritate.

Forțele chineze și-au intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului, trimiţând ocazional avioane de luptă peste linia mediană tampon neoficială din strâmtoarea Taiwan.