Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, joi seara, despre un subiect care îngrijorează milioane de români. Este vorba despre tăierea salariilor.

Turcan a dat din nou asigurări că autorităţile nu au de gând să taie din salariile bugetarilor, însă a precizat că se va verifica justeţea acordării anumitor sporuri. În urma analizelor, vor exista persoane care nu vor mai beneficia de respectivele sporuri, dacă ele nu erau acordate în mod corect.

Raluca Turcan: Facem o verificare a justeţei unor sporuri

“Una este să te referi la nivelul de salarizare şi una este ce se adaugă în plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu ştiu, de antenă, într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor.

Dar nu se taie salariile. Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici. (…) Facem o verificare a justeţei unor sporuri”, a declarat ministrul Muncii.

Din momentul în care a intrat în aplicare Legea salarizării unitare s-au creat disproporţii şi inechităţi

Raluca Turcan a semnalat că, în acest moment, există o problemă uriaşă în privinţa salarizării bugetare. “Este haos (…) pentru că nu se mai respectă niciun principiu” din Legea salarizării unitare ce este în vigoare din 2017, spune şefa de la Ministerul Muncii. Turcan afirmă că tăierea de venituri este doar o temă inventată în perioada campaniei electorale. Guvernul îşi doreşte doar să evalueze inechităţile şi să corecteze Legea salarizării unitare.

“În momentul de faţă, din 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât din momentul în care a intrat în aplicare s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari încât avem şi nemulţumire şi distorsiuni care nu îşi au locul.

Este un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare

Dau câteva exemple. În primul rând legea este gândită pe grupe ocupaţionale, în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale şi, în momentul în care au crescut aceştia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi în felul acesta am ajuns la procese în instanţă, câştigate, cu drepturi care trebuie plătite.

Deci, practic, este un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare, pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege. La început de mandat am solicitat o evaluare a tuturor acestor inechităţi, să vedem unde s-au produs distorsiunile şi să încercăm să corectăm şi legea salarizării unitare.

Nimeni nu îşi propune să taie venituri. Aceasta este o temă inventată, propagată în perioada de campanie electorală, şi s-a dovedit a fi neadevărat. Nu ne dorim să tăiem niciun venit”, a declarat, joi seara, ministrul Raluca Turcan.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea