Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit la Realitatea TV despre ajutorul social și despre pensiile românilor. Aceasta a ținut să menționeze diferențe dintre sumele de bani pentru ajutorul social și pentru pensii.

Potrivit ministrului Muncii sumele pentru ajutorul social sunt mici față de sumele pentru pensii, astfel: ajutorul social pentru o persoană este de 142 de lei, pentru o familie cu 2 persoane de 255 de lei iar pentru o familie cu 5 persoane este de 527 de lei.

Suma minimă pe care o acordă statul pentru pensionari este de 800 de lei.

Raluca Turcan a mai menționat că sumele de bani sunt diferite. În plus, cele două tipuri de venituri se calculează diferit. Pensiile se calculează în funcție de veniturile reale în timp ce ajutorul social trebuie să te ajute să depășești o perioadă dificilă din viață, raportat la nivelul salarizării.

Numărul asistaților social va fi redus

Mai mult decât atât, ministrul Muncii a precizat că a cerut un calendar al tuturor formelor de asistare socială și a verificat ce se întâmplă și în alte țări, specificând că situația din România este similiară și în alte țări precum Germania.

Raluca Turcan a mai spus că dorește să reducă numărul celor care sunt asistați social și dorește, în același timp, să îi îndemne să se angajeze.

”Am cerut un calendar clar ar tuturor formelor de asistare socială și am verificat ce se întâmplă și în alte țări. Aceste cazuri trebuie reduse la maxim. Mă interesează să reducem numărul de asistați social și să-i îndemnăm să se angajeze.

Trebuie întărită partea de educare și de evaluare a competențelor pentru a-i îndemna pe oameni să muncească și să aibă meserii din ce în ce mai bine plătite.”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, în direct la Realitatea TV.