Ministerul Muncii a arătat, într-o informare că Articolul 86 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii stabilește ca valoarea punctului de pensie să fie de 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020, transmite Ministerul Muncii într-un comunicat.

Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Prin  OUG 135/2020, Guvernul a decis modificarea valorii punctului de pensie la 1.442 lei, ținând cont de evoluţia principalilor indicatori bugetari pe primele luni ale anului 2020, de necesitatea gestionării eficiente a finanţelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, în contextul crizei economice cauzată de pandemia SARS COV-2.

Ulterior, în perioada electorală, la momentul dezbaterii și aprobării Legii de aprobare a OUG 135/2020, Parlamentul României a decis modificarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.775 de lei.

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar instituită prin reglementări europene, precum și asigurării plății acestora în viitor, Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020.

În acest moment, așteptăm publicarea deciziei motivate a Curții Constituționale. Legea va merge spre promulgare la președintele României, care are posibilitatea să solicite reexaminarea acesteia de către Parlamentul României.

„Parlamentul se va pronunța pe ceea ce este de făcut pe viitor. În ceea ce privește pensiile, e important să avem echitate, contributivitate în sistem. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite. Iar sistemul de pensii să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40%, declarată constituțională, ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului. Ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Decizia CCR privind pensiile

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Mai mult, judecătorii CCR au stabilit. că actul normativ este constituţional. Informația a fost transmisă de, surse din CCR, potrivit Agerpres.

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, miercuri, una din sesizările importante ale Guvernului. Mai exact, cea cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Aceasta prevedea, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională. În vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. Și Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Motivul sesizării către CCR

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale. Acest lucru a avut consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

“În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii “nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse. Acestea erau necesare. În primul rând, pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu