Probleme mari pentru Guvernul condus de Jean Castex: tocmai ministrul Justiţiei ar putea avea probleme serioase cu legea.

Mai exact, este vorba despre o anchetă judiciară care-l vizează pe Eric Dupond-Moretti, care este acuzat de conflict de interese de asociaţia Anticor şi de trei sindicate ale magistraţilor din Franţa.

Curtea de Justiţie a Republicii Franceze a deschis miercuri o anchetă judiciară pe numele lui Eric Dupond-Moretti, ministrul Justiţiei din Franţa

Ancheta judiciară care îl vizează pe ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, are în vedere suspiciuni de conflicte de interese legate de fostele sale atribuţii ca avocat. Ancheta a fost deschisă miercuri la Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), scrie AFP, citând Parchetul General de pe lângă Curtea de Casaţie.

Parchetul General a făcut publică această informaţie judiciară după avizul favorabil dat vineri de Comisia de analiză a sesizărilor a CJR. Comisia e compusă din înalţi magistraţi şi are rol de filtru.

Comisia a acceptat sesizările depuse de asociaţia Anticor şi de trei sindicate ale magistraţilor (SM, USM, Uniunea magistraţilor SNM FO). Acestea îl acuză pe ministrul Justiţiei de conflicte de interese.

Comisia de instrucţie a CJR este însărcinată de acum să efectueze investigaţiile. Ea este compusă din trei magistraţi ai Curţii de Casaţie. Este singura instanţă abilitată să ancheteze membrii Guvernului pentru acţiuni desfăşurate în exercitarea atribuţiilor lor.

Ce măsuri ar fi luat ministrul împotriva a doi magistraţi din Parchetul Naţional Financiar

Totul a plecat de la urmăririle administrative pe care ministrul le-a ordonat împotriva a doi magistraţi ai Parchetului Naţional Financiar (PNF). Aceştia participaseră la o anchetă preliminară vizând identificarea „cârtiţei” care i-ar fi informat pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi pe avocatul său Thierry Herzog că au telefoanele sub supraveghere.

Facturile telefonice detaliate ale mai multor avocaţi, între care şi cele ale actualului ministru, au fost examinate în timpul investigaţiilor.

În una dintre aceste sesizări, ministrului i se reproşează că a deschis o altă anchetă administrativă împotriva judecătorului Edouard Levrault, care denunţase, după încheierea atribuţiilor sale ca judecător de instrucţie în Monaco, faptul că a fost supus unor presiuni. Înainte de a deveni ministru, Eric Dupond-Moretti a fost avocatul unuia dintre poliţiştii audiaţi de acest magistrat şi criticase metodele judecătorului.

Întrebat la 7 ianuarie despre sesizările sindicatelor magistraţilor, ministrul spunea: „Nu ştiu ce soartă îi va fi rezervată, dar ştiţi bine că la momentul oportun voi da explicaţii şi veţi putea conta pe mine pentru a spune tot ce am de spus”. Guvernul francez a luat cunoştinţă luni de deschiderea anchetei.