Un ziar din Hong Kong părăseşte oraşul din cauza reducerii libertăţii presei

„În cursul ultimilor şase ani, drumul spre libertate a devenit mai dificil şi mai periculos, lumea este din ce în ce mai polarizată şi antagonistă”, a scris Susie Wu, redactor şef al Initium, într-un articol cu ocazia celei de-a şasea aniversări a publicaţiei, conform lalibre.be

Ea s-a referit la scăderea regulată a Hong Kong-ului în clasamentele anuale ale libertăţii presei şi creşterea „trandafiraşilor” – termen ce îi desemnează pe naţionalişti, care îşi exprimă furia online – în China continentală.

Initium este un ziar în limba chineză, relativ puţin important, care are circa 60.000 de abonaţi plătitori.

Această plecare ilustrează îngrijorarea anumitor media

Această plecare ilustrează îngrijorarea anumitor media privind viitorul lor în Hong Kong, un oraş altădată considerat un loc privilegiat de exprimare şi de libertate.

„Credem că oriunde am fi, atâta vreme cât libertatea din inimile noastre este conectată, putem crea un spaţiu de libertate mai mare”, a scris dna Wu.

Hong Hong este actualmente obiectul unei preluări în forţă de către puterea centrală chineză, la doi ani după uriaşa mişcare de contestare din 2019.

Legea draconică privind securitatea naţională impusă de Beijing a făcut penală orice disidenţă din fosta colonie britanică. Cea mai mare parte a figurilor mişcării pro-democraţie au fost arestate, încarcerate sau au fugit în străinătate.

Marţi, canalul public RTHK a confirmat că animatorul Steve Vines a plecat în Regatul Unit, din cauza a ceea ce el a numit „teroarea albă care mătură Hong Kongul”.

„Instituţiile care garantează libertatea locuitorilor din Hong Kong sunt pe cale de a fi distruse de persoane cărora le pasă atât de puţin de soarta lor încât nu mişcă în front nici când devine evident că însăşi esenţa locului este pe cale de a fi distrusă”, a scris Vines într-un mail adresat colegilor săi, potrivit RTHK.

Într-un interviu acordat site-ului de internet Hong Kong Free Press, artistul disident Kacey Wong a confirmat de asemenea că a fugit din oraş din motive politice.

Sursă foto: Dreamstime