New York Times a informat că există un vaccin experimental COVID, numit NVD-HXP-S. El intră în faza incipientă a studiilor clinice în Brazilia, Mexic, Thailanda și Vietnam.

Vaccinul folosește abordarea de modă veche, a utilizării ouălor de găină embrionate, pentru a crește ingredientul-cheie pentru vaccin. Și, cel mai important, ar putea fi mult mai ieftin decât oricare dintre vaccinurile COVID-19 care se află în prezent pe piață. Metoda care folosește ouă de găină este cercetată încă din anii 30 și a fost folosită pentru vaccinul antigripal. Dar acum, această tehnologie folosește de fapt virusul aviar care conține proteina coronavirusului.

Avantajul este că, deoarece este virusul aviar, crește mult mai bine în ouă decât ar face virusul gripei umane. Dar, urmează să se vadă dacă acest lucru acționează ca anticorpi la om.

Vaccinul se află în faza incipientă a studiilor clinice în Brazilia, Mexic, Thailanda și Vietnam. Așa că nu se știe ce eficacitate ar putea oferi acest vaccin. Iar pentru a concura în țări dezvoltate precum SUA și în Europa, va trebui să obțină o eficacitate destul de mare pentru a înlocui vaccinurile Pfizer și Moderna.

Studiul de fază 1 se va încheia abia în iulie. Așa că nu va avea un impact asupra Pfizer sau Moderna, sau a oricăror dintre ceilalți jucători majori de pe piața vaccinurilor.