Ce legătură există între Florian Coldea și Guvernul Rama?

Jurnalistul albanez Vladimir Karaj, care face parte dintr-o rețea de jurnaliști internaționali, a explicat ce legătură există între Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), și Guvernul Rama. În urma scandalului izbucnit în România, jurnalistul albanez a cerut Guvernului de la Tirana un răspuns oficial despre activitatea oficialului român.

Vladimir Karaj
Vladimir Karaj (SURSA FOTO: LinkedIn)

Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Tirana nu a furnizat multe detalii despre generalul român, dar, în urma izbucnirii scandalului din România, l-ar fi luat sub protecția sa. Primul-ministru al Albaniei, Edi Rama, ar fi mărturisit că a primit sfaturi de securitate din partea lui Florian Coldea.

Edi Rama
Edi Rama (SURSA FOTO: Albanian Government Council of Ministers)

Întrebat de cei de la Antena 3 CNN dacă Florian Coldea ar oferi și acum sfaturi Guvernului de la Tirana, jurnalistul albanez a recunoscut că nu există un raport din partea Executivului care să ateste că Florian Coldea ar fi fost concediat.

„Guvernul albanez n-a răspuns la aceste întrebări când a început job-ul lui sau dacă el continuă”, a zis el.

Ce a spus Executivul Albaniei despre Florian Coldea?

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Tirana, generalul român ar fi oferit servicii de consiliere pentru mai multe guverne.

„De când şi-a încheiat misiunea de ofiţer superior de informaţii, a creat un birou de consultanţă care a consiliat mai multe guverne şi organizaţii diferite”, a transmis recent Executivul Albaniei.

Întrebat despre aceste date, Vladimir Karaj a dat asigurări că poate confirma că Guvernul de la Tirana „spune așa”, dar nu există detalii „la ce alte guverne ar fi lucrat, ar fi consiliat” generalul român.

„Guvernul albanez are colaborări cu NATO, cu SUA, cu Franța, cu alte țări, dar nu înțelegem în contextul pe care îl vedem. Nu înțelegem ce vrea să spună în sensul de colaborare atunci când lucra și la guvernul albanez sau pentru guvernul român sau a făcut asta după ce a terminat acolo. Nu știm și nu se explică pentru că atenția noastră s-a concentrat asupra faptului că ar fi fost consilier al premierului Edi Rama”, a explicat el.

Cine este consilierul actual al premierului Albaniei?

Sali Berisha, fostul premier al Albaniei, a dezvăluit recent că fostul prim-adjunct al SRI este consilier al prim-ministrului Albaniei, Edi Rama. El a găsit documentul semnat de secretarul general al consiliului de miniștri, Engjell Agaci, cel care a semnat ordinul ca generalul român să fie consilierul lui Edi Rama pe probleme de securitate.

„Generalul Coldea cu siguranță a fost angajat pentru activitățile obscure ale lui Edi Rama. Numele generalului Coldea a apărut în presă ca o legătură între prim-ministrul Albaniei, Edi Rama și cartelul Sinaloa din Mexic, care a arătat interes despre ce fel de cooperare este între Rama și Coldea.

Am găsit documentul semnat de secretarul general al consiliului de miniștri Engjell Agaci, o persoană cu o activitate foarte întunecată. Conform informaţiilor, a reprezentat narcotraficanții în Italia, dar îi și prezenta înaltelor autorități cum ar fi generalul Lisi de la Guardia di Financia.

Engjell Agaci a semnat ordinul ca generalul Coldea să fie consilierul lui Edi Rama pe probleme de securitate. Între timp, Edi Rama a acceptat faptul că l-a primit în biroul său pe unul dintre albanezii şefi ai Sinaloa din Mexic, Luftar Hysaj. Nu numai că l-a primit în birou dar i-a oferit și o licență pentru cazinoul din Valona, în Vlora”, a precizat oficialul albanez.

Sali Berisha
Sali Berisha (SURSA FOTO: Facebook, Sali Berisha)