Senatorul democrat Joe Manchin a reușit practic să blocheze acea parte din proiectul de lege al președintelui Biden care prevede trecerea rapidă la energia verde.

Din păcate, este o veste foarte proastă, deoarece americanii care ard cărbune, petrol și gaze naturale contribuie cu cea mai mare parte din cele 6,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe care SUA le emit în atmosferă în fiecare an. Deși SUA au doar 4% din populația lumii, sunt responsabile pentru 20% din emisiile globale de CO2. Și asta doar în prezent. De-a lungul istoriei moderne, numai Marea Britanie a poluat cu mai mult dioxid de carbon decât America.

De fapt, un singur om, Joe Manchin, blochează cu mâna sa o lege care urma să decidă renunțarea la petrol, cărbune și gaze. America trebuie să-și ecologizeze rețeaua electrică cât mai curând posibil, atât din punct de vedere uman, cât și tehnologic. Dar Manchin nu îi va lăsa pe americani să facă asta. Iar temperatura medie a pământului nu va crește doar cu 1,5 ° C. Ci mai mult, iar impactul său va dura milenii, potrivit AlterNet.org.

Așa că, se poate spune că Manchin și corporațiile Big Carbon care îl finanțează șubrezesc economia și infrastructura Americii în fața ascensiunii Chinei.

Președintele chinez Xi Jinping tocmai a anunțat cel mai mare parc eolian și solar din lume. Această instalație gigantică va genera 400 de gigawați când va fi terminată, până în anul 2025.

Știți ce capacitate solară are acum Statele Unite? 100 de gigawați. Și ce capacitate eoliană? 125 gigawați. Deci, până în 2025, dacă planurile Chinei vor fi realizate, doar această facilitate din vestul Chinei se va potrivi cu întreaga capacitate eoliană și solară a SUA, așa cum este acum. Și apoi, după câțiva ani, China o va dubla.

Mai mult, se spune că China poate obține 43% din puterea sa totală din energie solară la mai puțin de 2,5 cenți pe kilowatt oră până în 2060, ceea ce face ca planurile actuale ale Partidului Comunist de decarbonizare să fie tot mai plauzibile. Iar până în 2025, energia solară nesubvenționată va fi mai ieftină în China decât cărbunele.

Ambiția Chinei de accentua această direcție o va poziționa ca lider de piață în tehnologia esențială a viitorului, o tehnologie în care are deja un avantaj.

China domină aproximativ 60% din piața globală a panourilor solare și este principalul producător și consumator de mașini electrice. Toți am putea conduce mașini electrice chinezești, deoarece companiile lor au beneficiat de investiții publice masive.

Între timp, Statele Unite, deviate de la orice impuls similar din cauza senatorului Manchin, vor rămâne codașe din nou în fața Chinei.