China se pregătește de un nou război? Se înarmează până-n dinți: Trebuie făcute eforturi uriașe

China se înarmează până-n dinți, anunță agenția oficială Xinhua. Potrivit acesteia, președintele Xi Jinping a participat marți la o conferință de presă de la Beijing, acolo unde a cerut eforturi de „a face noi progrese” în dezvoltarea de echipament militar şi arme pentru Armata de Eliberare a Poporului. Amintim că Xi Jinping este, pe lângă președintele Chinei, și preşedintele Comisiei militare centrale din China (CMC). Xi Jinping a mai spus că dezvoltarea în salturi a dus la sporirea capabilităților strategice ale Chinei, în domeniul echipamentului militar și al armamentului.

Pe de altă parte, Zhang Youxia, vicepreşedinte al CMC, a declarat că țara ar trebui să urmărească independenţa în domeniul tehnologiei. În plus, potrivit lui Zhang Youxia, China ar trebui să facă un efort uriaș pentru a accelera modernizarea şi a construi o armată „de clasă mondială”.

China se pregătește de război

Atenția lumii este fixată asupra Taiwanului, iar China se asigură că acest lucru nu se va schimba prea curând. Pe măsură ce retorica belicoasă continuă, videoclipurile de propagandă chineze, care arată că e pregătită de război, câștigă teren.

Previziunile conform cărora Taiwanul ar putea deveni centrul unui potențial conflict nu mai trebuie ignorate, informează Yahoo.news.

De asemenea, oficialii din Taiwan au devenit din ce în ce mai vocali cu privire la amenințarea pe care o reprezintă China. După ce ministrul de Externe din Taiwan a cerut Australiei să facă mai multe pentru a ajuta țara sa să se apere, ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, a venit cu o profeție teribilă. El a declarat că armata Chinei este pregătită să organizeze o invazie pe scară largă a insulei până în 2025.

„Armata noastră respectă principiul conform căruia nu vom trage primul foc”, a adăugat el. Tensiunile militare dintre cele două țări au atins cele mai înalte cote din ultimii 40 de ani, a spus oficialul taiwanez.

Imaginile care descriu invazia Taiwanului de către soldații chinezi

Publicația Global Times, controlată de statul chinez, a publicat recent o serie de imagini ciudate care descriu invazia Taiwanului de către soldații chinezi. O caricatură care însoțește imaginile i-a etichetat pe cei din Taiwan, care se opun reunificării oficiale cu Beijingul, drept secesioniști care ”se joacă cu focul” și riscă ”apocalipsa”.

Pe măsură ce retorica belicoasă continuă, videoclipurile de propagandă ale Chinei câștigă teren. Mai multe clipuri din 2015 difuzate de mass-media de stat din China arată că soldați ai Armatei de Eliberare a Poporului iau cu asalt o clădire care seamănă izbitor cu biroul președintelui taiwanez.

Declarațiile Taiwanului vin în contextul unei rivalități accentuate între China și SUA și pe fondul unei relații tot mai tensionate între China și Taiwan.

În ultimul an, Beijingul a efectuat incursiuni tot mai frecvente în spațiul aerian al Taiwanului, inclusiv cu avioane de luptă și bombardiere nucleare. Taiwanul a reacționat, susținând „va face totul pentru a-și apăra libertatea și stilul democratic de viață” în fața Chinei.