Din păcate, în acest moment, nu există suficiente acoperișuri pentru ca această tehnologie să genereze energie accesibilă, cu emisii reduse de carbon. La nivel global, aproximativ 800 de milioane de oameni nu au acces adecvat la electricitate.

Un studiu promovat de The Conversation oferă o hartă detaliată a potențialului solar de pe acoperișuri, evaluând atât orașe, cât și continente. Una dintre constatările-cheie ale studiului este aceea că ar fi nevoie doar de 50% din acoperișurile lumii pentru a fi acoperite cu panouri solare și a livra astfel suficientă energie necesară lumii.

Puncte fierbinți pentru generarea de energie solară pe acoperișuri

Rezultatele studiului au evidențiat trei potențiale puncte fierbinți pentru generarea de energie solară pe acoperișuri: Asia, Europa și America de Nord. Dintre acestea, Asia pare cea mai ieftină regiune pentru instalarea panourilor. În țări precum India și China un kilowatt oră de electricitate, sau aproximativ 48 de ore de utilizare a laptopului, poate fi produs pentru mai puțin de un dolar. Asta se datorează costurilor ieftine de fabricație a panourilor, precum și temperaturilor mai calde.

Cele mai scumpe țări pentru implementarea panourilor solare pe acoperișuri sunt SUA, Japonia și Marea Britanie. Europa se află undeva la mijloc datorită costurilor unui kilowatt-oră.

Potențial imens de a răspunde nevoilor energetice

Autorii studiului spun că furnizarea de energie electrică la nivel global nu se poate baza pe o singură sursă pentru a satisface cerințele a miliarde de oameni. În plus, din cauza vremii schimbătoare și ciclului zi- noapte al planetei noastre, o nepotrivire între cererea și furnizarea de energie solară este inevitabilă.

Echipamentul necesar pentru stocarea energiei solare este încă extrem de scump. În plus, panourile solare nu vor putea furniza suficientă energie pentru anumite industrii. Cu toate acestea, acest sistem are un potențial imens de a răspunde nevoilor energetice, afirmă autorii studiului.