Fostul premier Mihai Tudose lansează un avertisment extrem de îngrijorător cu privire la capacitatea guvernului de la București de a înainta proiecte eligibile prin care să fie atrase fondurile europene.

Și, ceea ce este mai grav, spune Tudose, este că toată lumea cunoaște adevărul dar se ferește să îl rostească, pentru că ”doare al năibii”.

”Proiecte, nu gargară!”

”80 de miliarde de euro sunt mult sau puțin? Asta-i discuția la noi, de ieri încoace.

Pentru unii ar fi o ”sumă impresionantă”, care ne va rezolva toate întârzierile acumulate în zeci de ani, ”mulţumită eforturilor deosebite “depuse de ”guvernul meu”.

Pentru alții e un fals succes, considerând că suma e mică, că meritam mai mult..

Din păcate, problema e mult mai gravă decât aceste scremeri pentru micul ecran. Știm cu toții, alegători și politicieni, care-i adevărul, dar fugim de el, că ne doare al naibii.
România nu prea pare a avea capacitatea de a lua banii europeni”, a scris europarlamentarul miercuri pe Facebook.

”Să fim serioși!”

”Ăsta e nivelul guvernanților de azi. Aceste sume, împrumuturi sau sume nerambursabile, se pot lua doar pe proiecte! Nu pe ,,intenții” declarate…

Se va da mârțoaga peste cap și va mânca de mâine jăratic? Să fim serioși! După cum stăm azi, dacă accesăm jumătate din cele 80 de miliarde, înseamnă că l-am prins pe Dumnezeu de picior.

Iată de ce cred că ne trebuie rapid un plan guvernamental de reașezare instituțională pentru a spori capacitatea de absorbție a fondurilor europene și un plan pentru accesarea acestor bani.

Proiectele europene înseamnă muncă, viziune, consens! Nu gargară și proiecții de cai verzi (galbeni) pe pereți…”, a mai arătat Mihai Tudose.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la finalul summitului UE de la Bruxelles, că România a obținut o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru a reface infrastructura din țară.