Un ciclon puternic va lovi țara noastră. Se anunță ploi în toată România, iar în zona montană sunt așteptate ninsori.

Directorul Administrației Naționale de Meteorlogie, Elena Mateescu, a declarat cum va fi vremea zilele următoare și a vorbit despre efectele pe care țara noastră le va resimți în urma ciclonului mediteranean care va traversa România.

Vremea va fi rece până la data de 20 octombrie

Fenomenul meteo va aduce temperaturi scăzute, însoțite de precipitații abundente.

„O vreme închisă, mai rece decât în mod obișnuit și într-adevăr, cu averse care se vor înregistra, în special, în sud-vestul țării, acolo unde vorbim de ploi importante cantitativ, care prin acumulare să depășească 25-35 l/mp la nivel local, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp. Vorbim și de o avertizare meteorologică de cod galben și chiar portocaliu pentru zona litoralului, pentru că în zona litoralului ne așteptăm să plouă abundent, cantitățile de apă putând depăși la nivel local 50-70 l/mp”, a declarat aceasta.

În București se vor înregistra 13 grade Celsius la nivelul valorilor maxime și temperaturi minime de numai 6-7 grade.

Vor predomina ninsorile în zona montană

„La munte vor predomina ninsorile, lapovița. Ninsoarea va fi la altitudini mai mari de peste 1.500 de metri, acolo unde și vitezele la rafală pot depăși 50-55 km/h. Ne așteptăm ca până sâmbătă să vorbim de cantități de precipitații însemnate. Dacă într-o primă fază, astăzi și până mâine dimineață în partea de sud-est a țării, mâine o ușoară pauză, undeva în partea de centru, nord-vest, partea de nord-est, după care, de joi, vineri, din nou, cantități de apă însemnate, în special în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, dar și în Moldova și în Transilvania”, a mai anunţat Elena Mateescu la Antena 3.

Cod portocaliu de ploi pe litoral
Un cod portocaliu de ploi pe litoral a fost emis de către ANM. Acesta este valabil de marţi, 12 octombrie, ora 21:00 până pe 13 octombrie, ora 10:00.