Frigul lovește țara! Vremea rea pune stăpânire pe România. Prognoză meteo ANM

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada 11 -18 octombrie temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi excedentar la nivelul întregii țări, în special în regiunile din sud-estul României.

În perioada 18 – 25 octombrie, temperatura media va avea valori ușor mai coborâte decât cele obișnuite, în întreaga țară. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi normale pentru această perioadă.

Finalul lunii octombrie și prima zi din noiembrie vine cu temperaturi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări. În regiunile extracarpatice, regimul pluviometric va fi deficitar. În restul regiunilor, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prima săptămână din luna noiembrie vine cu valori termice medii, situate ușor peste cele specifice pentru această perioadă. Meteorologii estimează că precipitațiile vor fi în general deficitare în regiunile sudice. În regiunile nordice, cantitățile de precipitații vor fi local excedentare. În restul regiunilor, cantitățile de precipitații vor fi normale pentru această perioadă.

Vremea la finalul acestei săptămâni

Vineri, 8 octombrie, vom avea parte de o vreme în general închisă şi deosebit de rece pentru această zi din an, în special în regiunile extracarpatice. Temporar, va ploua pe arii relativ extinse în jumătatea sudică a țării și cu totul izolat în rest. În zonele de munte, în general la altitudini de peste 1500 m, precipitațiile vor fi mixte.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales în sudul și sud-estul teritoriului, precum și în zona montană înaltă. Mercurul din termometre va urca până la valori între 9 și 17 grade Celsius. Cel mai cald va fi în zona de nord-vest a ţării. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 0 și 8 grade Celsius. Izolat vor fi condiții de ceață, iar noaptea mai ales în nord și centru și de brumă.

Şi în Bucureşti, vremea va fi în general închisă şi deosebit de rece. Temporar, va ploua slab, în special în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, cu intensificări mai ales în cursul zilei, cu viteze la rafală ce pot atinge 45-50 km/h. Mercurul din termometre va urca până la 11-13 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la 5-7 grade.

Sâmbătă, 9 octombrie, va fi iarăşi foarte frig pentru această dată în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai persistente în jumătatea sud-vestică a țării, iar în prima parte a intervalului și în sudul și estul teritoriului. Va ploua în Banat, Oltenia, local în Crișana și pe arii mai restrânse în Transilvania, Muntenia și Dobrogea.

Din nou, în zonele de munte se vor înregistra precipitații mixte, iar la altitudini mari, cu precădere în vestul Carpaților Meridionali vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sud-est și la munte, și local în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 7-15 grade Celsius, iar cele minime, între 1-7 grade.

Şi bucureştenii vor avea parte de o vreme rece sâmbătă. Cerul va fi mai mult noros, trecător va ploua slab, cu şanse mai mari la începutul intervalului. Vântul va sufla în general moderat. Mercurul din termometre va urca până la 13 grade Celsius, iar minimele vor fi în jur de 4-6 grade.

Duminică, 10 octombrie, vremea se va menține deosebit de rece. Cerul va fi variabil în regiunile estice și mai mult noros în restul teritoriului. În jumătatea de vest, temporar va ploua și pe alocuri se vor acumula cantități importante de apă. În jumătatea de est a ţării, ploile vor fi pe arii relativ restrânse și în general slabe cantitativ.

La munte precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăși viteze de 60-65 km/h și pe arii restrânse și la viteze mai mici în sud și în sud-vest. Temperaturile maxime, în creștere ușoară în est și în sud-est, se vor încadra între 8-16 grade Celsius, iar cele minime între 1-12 grade.

Vremea va rămâne deosebit de rece şi duminică în Bucureşti. Cerul va fi mai mult noros și trecător vor fi condiții să plouă slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 13-14 grade Celsius, iar cea minimă de 6-8 grade.