John McAfee, cel care a creat popularul software antivirus și a cărui fostă companie încă îi poartă numele, a fost pus sub acuzare pentru acuzații de fraudă și conspirație la spălare de bani în cadrul a două scheme ce privesc criptomonedele, a declarat vineri Departamentul de Justiție al SUA, conform Reuters.

Autoritățile l-au acuzat pe McAfee și pe garda sa de corp, Jimmy Gale Watson Jr., că au exploatat pe urmăritorii de pe Twitter ai lui McAfee pentru a umfla artificial prețurilor „monedelor” și că au ascuns plățile pe care McAfee le-a primit de la startup-uri pentru a promova inițial oferte de criptomonede.

Departamentul de Justiție din SUA a declarat că McAfee și complicii săi au strâns peste 13 milioane de dolari din aceste scheme. Acuzațiile au fost aduse în fața instanței federale din Manhattan.

Procurorul din Manhattan, Audrey Strauss, a declarat că: „După cum se presupune, McAfee și Watson au exploatat o platformă de socializare larg utilizată și un entuziasm în rândul investitorilor de pe piața emergentă a criptomonedelor pentru a câștiga milioane prin minciuni și înșelăciune”.

Cei doi mai sunt acuzați și în alt caz

McAfee este reținut în Spania în urma arestării sale acolo sub acuzațiile de evaziune fiscală, care au fost anunțate în octombrie, a declarat Departamentul Justiției. Watson a fost arestat joi seara în Texas, a adăugat departamentul.

Ambii se confruntă, de asemenea, cu acuzații din partea Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, care în octombrie l-a acuzat pe McAfee că a ascuns mai mult de 23,1 milioane de dolari pe care i-a făcut din creșterea a șapte oferte de criptomonede pe Twitter.

Autoritățile au declarat că McAfee s-a identificat ca expert în securitate cibernetică și criptomonede prin tweet-urile sale, discursuri și rolul său de CEO al unei companii de criptomonede tranzacționate public. De asemenea, l-au acuzat că le-a spus adepților săi că nu are nicio miză în aceste criptomonede, chiar dacă el a susținut cum vor „schimba lumea”.