România nu mai este o țară cu salarii mici, anunţa triumfător, în urmă cu două săptămâni, premierul Florin Cîţu.

„Avem din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete”

„Crește ponderea celor care au salarii mai mari de 1000 de euro, ceea ce înseamnă că în România ne mutăm spre direcția pe care eu am vrut-o din primul moment, în care România nu mai este o țară cu salarii mici, nu mai este o destinație pentru cei cu salarii mici. (…)

Avem din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici”, spunea Florin Cîţu.

Iohannis şi Cîţu, bătuţi la capitolul salarii de mulţi alţi oficiali din România

Doar că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu nu se încadrează în categoria celor mai bine plătiţi 1% dintre români, care au salarii mai mari de 3.000 de euro, potrivit statisticilor. Şeful statului şi prim-ministrul câştigă mai puţin de 3.000 de euro, având astfel salarii mai mici decât unii dintre subordonaţii lor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sau preşedintele băncii de stat EximBank, Traian Halalai, câştigă de şapte ori mai mult decât Iohannis şi Cîţu. Preşedintele ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), Nicu Marcu, pleacă şi el acasă, în fiecare lună, cu de cinci ori mai mulţi bani decât preşedintele şi premierul ţării, relatează Aleph News.

Cum se compară Klaus Iohannis şi Florin Cîţu cu omologii lor din alte ţări?

Premierul din Singapore câştigă o sumă uluitoare: 1,6 milioane de dolari pe an! Prim-ministrul din Hong Kong încasează circa 570.000 de dolari pe an, în timp ce Elveţia îşi răsplăteşte preşedintele cu aproape jumătate de milion de dolari.

În 2020, fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, dar şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au primit câte aproximativ 400.000 de dolari fiecare.

Când vine vorba despre capetele încoronate, Emirul Kuweitului se bucură de peste 13 miliarde de dolari pe an, Regele Arabiei Saudite de aproape 8 miliarde, iar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii de 116 milioane de dolari.

Cel mai mici salariu din Europa l-a avut preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, respectiv 10.000 de dolari. El îl depăşeşte totuşi cu mult pe preşedintele din Laos, care a încasat doar 1.243 de dolari. Potrivit Wikipedia, cel mai mic salariu din lume l-ar avea preşedintele Cubei.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României