Preşedintele PNL, Ludovic Orban a vorbit despre negocierile care au fost purtate în urmă cu câteva luni, pentru formarea actualului Guvern. Mai exact, acesta susține că USR-PLUS a fost cel care l-a preferat pe Florin Cîțu.

Totodată, el a mai adăugat că după zile la rând de blocaj, s-a hotărât ca Florin Cîțu să preia funcția.

„USR, în negocierile pe care le-am purtat, l-a preferat, între mine şi Florin Cîţu, la preferat pe Florin Cîţu. (…) Florin Cîţu a fost prima propunere (…), după cinci zile de blocaj în negocieri noi am flexibilizat mandatul şi am venit cu două propuneri de premier, Florin Cîţu sau Ludovic Orban şi la negocieri cei care au decis premierul între mine şi Florin Cîţu au fost cei de la USR”, a declarat Orban, luni, la B1 TV.

Liderul PNL a fost întrebat dacă are vreun regret în legătură cu faptul că  într-o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, l-a propus pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier. În acest context, Orban spune că nu regretă și este prematur să se discute despre un astfel de subiect.

Ludovic Orban, uimit de candidatura lui Florin Cîțu

Totodată, el a mai adăugat că nu se aștepta ca Florin Cîțu să devină contracandidatul său, însă acceptă și această situație.

„Nu, este prematur să spun aşa ceva. În analiza unei propuneri trebuie să te gândeşti la modul în care îşi exercită funcţia (…) pentru care l-ai propus. De regulă, e greu să faci o evaluare la şapte luni. Sigur că întotdeauna e loc de mai bine. Sigur că, din punct de vedere politic, evident că nu m-aş fi aşteptat ca Florin Cîţu să fie contracandidatul meu, dar nu regret, în general numai atunci când este de domeniul evidenţei am obiceiul să regret o decizie politică pe care am luat-o într-un moment sau altul”, a argumentat Orban.

În ceea ce privește funcţionarea coaliţiei de guvernare, liderul liberal a afirmat că este nevoie în continuare de un dialog permanent, pentru a se reuşi armonizarea punctelor de vedere.

Acesta a mai adăugat că are deja experiența conviețuirii în coaliții și este o persoanlă loială în fața angajamentelor. El a mai subliniat faptul că cei de la USR s-au obișnuit deja în opoziție, iar mulți liberali se comportă cu ei ca și cum ar fi în opoziție.

„Eu am experienţa convieţuirii în coaliţii (…), sunt un om (…) loial angajamentelor pe care şi le-a luat. Viaţa într-o coaliţie nu este o viaţă simplă, armonizarea punctelor de vedere este o activitate de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât, să fim cinstiţi, coaliţia nu este o coaliţie foarte omogenă din punct de vedere (…) programatic, din punct de vedere al felului de a fi. Iar cei de la USR, de exemplu, s-au obişnuit foarte mult în opoziţie şi unii dintre colegii noştri de multe ori se comportă ca şi cum ar fi în opoziţie. Şi cu UDMR-ul este o relaţie pe care trebuie să o armonizăm (…).

Viaţa în coaliţie nu este o viaţă simplă şi presupune să aloci foarte mult timp pentru dialog, pentru îmbunătăţirea relaţiilor reciproce, pentru căutarea punctului comun (…). De asemenea, trebuie să fii foarte atent în comunicarea publică”, a mai spus Ludovic Orban.