Academia lui Viktor Orban, criticată de presă maghiară

Presa maghiară a comentat, într-un articol publicat pe nepszava.hu, două instituții cunoscute de fotbal.

Este vorba despre Academia de Fotbal din Felcsút și despre Academia Hagi. Acestea au fost înființate de către prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și, respectiv, Gheorghe Hagi.

Academia de Fotbal din Felcsút a luat ființă în 2005

Inaugurată în 2005, Academia de Fotbal din Felcsút a fost promovată cu angajamentul de a dezvolta o generație de fotbaliști maghiari cu potențial la nivel mondial.

Cu toate acestea, realitatea se află mult în afara idealului proclamat.

Conform nepszava.hu, în ciuda investițiilor semnificative din fonduri publice, Academia lui Orbán nu a reușit să obțină rezultate remarcabile.

Cu un aflux constant de finanțare din partea statului, echipa nu reușește să-și facă simțită prezența pe scena fotbalistică.

În ceea ce privește finanțarea, este vorba despre suma de 38,12 miliarde de forinți între 2011 și 2023.

Cu toate acestea, această afirmație nu este confirmată de realitate, având în vedere că singurul jucător notabil care a reușit să ajungă într-o ligă importantă din Europa este Roland Sallai. El a fost transferat în Bundesliga.

Această realizare unică nu poate eclipsa eșecul global al Academiei lui Orbán în a-și onora promisiunile inițiale.

viktor orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Academia lui Gheorghe Hagi, lăudată

În opoziție, Academia Hagi din Ovidiu, fondată de celebrul fotbalist român Gheorghe Hagi în 2009, a devenit un exemplu de succes în lumea fotbalului.

Chiar și fără susținerea financiară generoasă din partea statului, Academia lui Hagi a reușit să se afirme în industria fotbalistică și să obțină rezultate remarcabile.

Cu o investiție inițială de 10 milioane de euro, Hagi a pus bazele Academiei ca o afacere privată. De atunci, el a condus-o cu succes.

Performanțele Academiei sunt cu adevărat impresionante. În ultimii 15 ani, Academia Hagi a realizat transferuri de fotbaliști în valoare de 17,6 miliarde de forinți.

gheorghe hagi
SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, a format numeroși jucători talentați care și-au găsit loc în echipele de top din Europa.

Având o structură de afaceri stabilă și colaborând strâns cu companii precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Pepsi, Nike și MAN, Academia Hagi continuă să evolueze și să cunoască succesul.

Prin aportul anual de 2,4 milioane de euro din partea OMV Petrom, alături de alte surse de finanțare, Academia și-a putut dezvolta infrastructura și a furnizat oportunități extinse pentru tinerii fotbaliști.