În acest an, Ucraina se aşteaptă să primească de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) trei tranşe în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, într-un interviu pentru Reuters, conform Agerpres.

Declaraţiile guvernatorului NBU dezvăluie, pentru prima dată, care sunt aşteptările autorităţilor de la Kiev, după ce au reluat discuţiile cu FMI în luna decembrie. Programul de asistenţă cu FMI a fost oprit anul trecut pe fondul îngrijorărilor instituţiei financiare internaţionale cu privire la ritmul reformelor în Ucraina.

Ucraina se așteaptă la trei tranșe în 2021

„Ne aşteptăm la trei tranşe, în valoare de 500 milioane DST fiecare, adică un total de aproape 2,2 miliarde de dolari în acest an, iar restul în 2022”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

În luna iunie a anului trecut, FMI a aprobat un program în valoare de cinci miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei, care a intrat în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus.

„Lucrările misiunii FMI continuă…Pe baza rezultatelor din cursul acestei săptămâni, vom avea o imagine mai clară cu privire la acordurile care vor fi convenite”, a spus Shevchenko, întrebat dacă autorităţile de la Kiev se aşteaptă să primească bani de la FMI până la finele primului trimestru.

Banca Naţională a Ucrainei îşi îndeplineşte angajamentele față de FMI

Guvernatorul a precizat că Banca Naţională a Ucrainei îşi îndeplineşte angajamentele asumate faţă de FMI, încercând să calmeze îngrijorările referitoare la independenţa băncii centrale, care au ieşit în evidenţă anul trecut când precedentul guvernator a demisionat citând interferenţele din mediul politic.

Kyrylo Shevchenko a mai dezvăluit şi faptul că în 2021 Guvernul de la Kiev intenţionează să emită eurobonduri în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de dolari. „Există un nou optimism pe pieţele internaţionale…Sperăm că acest optimism nu va ocoli Ucraina”, a spus Shevchenko.

În luna ianuarie, Banca Naţională a Ucrainei a menţinut dobânda de referinţă la minimul istoric de 6%, în pofida creşterii inflaţiei, care potrivit prognozelor NBU va urca până la 7% în 2021, comparativ cu o ţintă de aproximativ 5%.

Shevchenko a subliniat că, în termeni reali, dobânzile sunt negative, deoarece sunt sub rata inflaţiei, în încercarea de a stimula creşterea economică. Cu toate acestea, Banca Naţională a Ucrainei este pregătită să majoreze dobânda pentru a readuce inflaţia în limitele intervalului de variaţie ţintit, a spus Shevchenko.