Vestea momentului pentru Ucraina. Vecinii noştri scapă de coronavirus! Preşedintele Zelenski anunţă că un milion de doze de vaccin vor ajunge în scurt timp la Kiev.

Ajutor important pentru Ucraina

Ajutor important pentru Ucraina. Preşedintele Zelenski anunţă că un milion de doze de vaccin vor ajunge “în viitorul apropiat”. Confruntată cu dificultăţi de aprovizionare, Ucraina va obţine “în viitorul apropiat” un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Astfel, vecinii noştri îşi vor lansa prima campanie de vaccinare, a anunţat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

“Avem veşti bune despre vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea va începe din februarie”, a dat asigurări Volodimir Zelenski într-un Mesaj către naţiune publicat de serviciul său de presă.

“Primul milion de doze de vaccinuri produse de un important grup internaţional va fi livrat în viitorul apropiat”, a mai afirmat el, adăugând că va oferi “în curând” mai multe detalii.

Acest număr va fi însă departe de necesarul fostei republici sovietice cu o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori.

Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.

Volodimir Zelenski a afirmat că situaţia epidemică în ţară rămâne “stabilă, sub control şi mai puţin ameninţătoare decât în primăvară”, îndemnându-şi compatrioţii “să respecte regulile de siguranţă”.

Spre deosebire de vecinii săi, Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, nu a primit până în prezent nicio doză de vaccin anti-COVID-19.

Kievul se bazează pentru moment numai pe cele 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane – 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată.

Volodimir Zelenski a ridicat această problemă de acces în faţa ţărilor bogate şi a solicitat recent Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din est.

Opozanţii ucraineni au acuzat însă guvernul că nu a ştiut să încheie contracte directe cu producători occidentali.

Potrivit unui recent sondaj, mai mult de jumătate din populaţia Ucrainei (între 52% şi 56%) afirmă că este dispusă să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat circa 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 22.000 de decese.