Centrul pentru Rezistență Națională pretinde că Moscova intenționează să-i mobilizeze în schimbul cetățeniei ruse. Potrivit RFE/RL, sute de muncitori din Asia Centrală au fost angajați de companiile rusești pentru a lucra pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

Muncitorii de pe teritoriul ucrainean ocupat vor fi considerați complici ai invadatorilor ruși

Locurile de muncă din Ucraina sunt anunțate pe site-uri, grupuri Telegram și alte rețele sociale rusești. Migranții află despre oportunitățile de muncă de la angajatori sau direct de la colegii muncitori din Asia Centrală, scrie KievPost.

Kievul a promis că muncitorii de pe teritoriul ucrainean ocupat vor fi considerați complici ai invadatorilor ruși.

Moscova ar fi trimis peste 100.000 de asiatici în teritoriile ocupate

Într-o mișcare care amintește de marile migrații forțate ale Rusiei staliniste, Moscova ar fi trimis peste 100.000 de asiatici în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, a informat Centrul Național de Rezistență (NRC) al Ucrainei.

Ca parte a unei politici de înlocuire a populației ucrainene, rușii importă migranți din Asia Centrală în teritoriile ocupate. Acest lucru este legat de eforturile rușilor de a modifica compoziția demografică a populației din teritoriile ocupate temporar, susține NRC.

URSS a folosit aceeași tactică pentru a înlătura sentimentele naționaliste din Uniunea Sovietică, scrie publicația ucraineană.

Majoritatea acestor migranți din Asia Centrală sunt angajați în construcții, dar rușii plănuiesc să-i mobilizeze în schimbul cetățeniei, adaugă NRC.

Aceste „grupări” criminale se află sub influența FSB

Creșterea numărului de migranți în teritoriile ocupate a dus deja la o creștere a activităților criminale și la apariția unor grupări etnice criminale.

Unele voci spun că aceste „grupări” se află sub influența Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care folosește în mod tradițional criminalitatea pentru a-și extinde controlul. Mai exact, în sudul regiunii Donețk, grupările criminale controlează traficul de arme și droguri și se angajează în „supravegherea” transportului de pasageri.

La 30 septembrie, Rusia a sărbătorit un an de la ”aderarea noilor regiuni” – astfel numeşte Kremlinul anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Federaţia Rusă marchează evenimentul prin organizarea de concerte şi alte manifestări în teritoriile ocupate, cărora le-a promis stabilitate şi prosperitate, doar dacă fac parte din Rusia, dar şi prin lansarea unei monede jubiliare.

Care este situația regiunilor anexate ilegal în 2022

Conform estimărilor, din regiunile ocupate ar fi fugit de război, sărăcie şi constrângeri până la două milioane de oameni.

Potritvit Deutsche Welle., unii spun că au rămas pentru a-şi îngriji rudele sau fiindcă n-au avut bani să se mute. Alţii au rămas din convingere faţă de politica Moscovei. De teama persecuţiilor, atât din partea puterii ocupante cât şi a autorităţilor ucrainene, unele persoane au refuzat să-şi publice poveştile, altele au cerut să le fie protejată identitatea.

La un an după anexarea celor patru regiuni, oamenii spun că a devenit foarte greu să trăiască fără documente ruseşti. Cei care posedă acte ucrainene nu primesc locuri de muncă şi nici pensie. Înmatricularea unei maşini sau înscrierea unei proprietăţi imobiliare nu mai sunt posibile, nici cumpărarea unei cartele SIM sau folosirea unui cont bancar.