Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanşat de Occident”

Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a avertizat, joi, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov.

Potrivit spuselor sale, în trecut, NATO și UE „au torpilat” încercările Kremlinului de a soluționa conflictul din Transnistria, iar acum„ucid” formatul„5+2”.

Formatul „5+2” este o platformă diplomatică de negociere. Scopul său este soluționarea conflictul transnistrean dintre Republica Moldova și Transnistria.

Formatul „5+2” este constituit din cele două „părți în conflict” (Republica Moldova și Transnistria), alături de Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ce au rolul de „mediatori” în cadrul negocierilor de pace. Uniunea Europeană (UE) și SUA sunt „observatori”.

„Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situaţia din Moldova acum 20 de ani, se numără, de asemenea, printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru după principiile OSCE.

NATO şi UE au torpilat fără menajamente documentul deja parafat de Chişinău şi Tiraspol, iar acum omoară formatul ”5+2”, ultimul lucru care a mai rămas din eforturile comune pentru o reglementare transnistreană.

De fapt, Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat, joi, Serghei Lavrov în cadrul Reuniunii OSCE de la Skopje (Macedonia de Nord), relatează NewsMaker.

„OSCE este transformată într-un apendice al NATO și UE”

În prezent, oficialul rus privește viitorul cu pesimism. Din punctul lui vedere, OSCE se află, acum, „pe marginea prăpastiei”. Odată cu trecerea timpului, a devenit „un apendice al NATO și al UE”.

„Nu există motive speciale de optimism în prezent. OSCE este transformată, în esenţă, într-un apendice al NATO şi al Uniunii Europene. Organizaţia, să recunoaştem, se află pe marginea prăpastiei.

Se pune o întrebare simplă: ”Are sens să facem eforturi pentru a o revitaliza?” Occidentul duce un război hibrid împotriva Rusiei. Uniunea Europeană a devenit un proiect politic agresiv”, a adăugat Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
SURSA FOTO: Dreamstime

Despre OSCE

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este cea mai cuprinzătoare organizație de securitate din întreaga lume. Contribuie la consolidarea păcii, democrației și stabilității. OSCE este un for pentru dialog politic la nivel înalt, un instrument regional pentru prevenirea conflictelor, managementul crizelor și reabilitarea post-conflict. În esență, vizează creșterea a încrederii între state.

OSCE are competenţe în domenii vaste, precum:

  • controlul armamentelor convenționale și măsuri de creștere a încrederii și securității;
  • combaterea amenințărilor transnaționale;
  • activități economice și în domeniul mediului;
  • democratizare;
  • promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.