Nicușor Dan: Rusia influențează alegerile prin site-uri false

În timpul vizitei sale oficiale în Austria, președintele Nicușor Dan a fost întrebat și despre cum ar putea Rusia să influențeze alegerile din România și Republica Moldova. El a spus că acest subiect a fost discutat și în întâlnirea cu președintele Austriei, Alexander van der Bellen, fiind vorba despre „războiul hibrid” dus de Rusia împotriva țărilor europene.

Anterior, Dan publicase pe Facebook mai multe rapoarte ale Uniunii Europene și NATO care arătau cum Rusia ar fi implicată în astfel de acțiuni și în influențarea alegerilor din Europa.

El a spus că, în opinia lui, înainte de alegerile din noiembrie și mai, s-a format o rețea de site-uri care atrăgea oameni prin subiecte diverse, cum ar fi sportul, sănătatea sau ezoterismul. Apoi, în perioada alegerilor, aceste site-uri ar fi promovat o anumită direcție. El a adăugat că acest model seamănă cu ce s-a întâmplat și în alte țări europene, și că în spatele acestor acțiuni ar putea fi Rusia.

Despre alegerile din Republica Moldova, Nicușor Dan a spus că, pe lângă atacurile informatice și propaganda din social media, au fost și grupuri de oameni care cumpărau voturi. El a explicat că pentru a combate aceste acțiuni, este nevoie de un răspuns rapid, dând ca exemplu faptul că o știre falsă trebuie demontată în maximum 30 de minute, ca să nu apuce să se răspândească.

Teoriile conspirației și știrile false prind atunci când oamenii nu mai au încredere în autorități

Nicușor Dan mai afirmat că teoriile conspirației și știrile false prind atunci când oamenii nu mai au încredere în autorități. Potrivit lui, mulți oameni sunt supărați pe stat și cred mai ușor orice este împotriva autorităților. De aceea, a subliniat că este important ca statul să câștige din nou încrederea oamenilor, printr-un proces de durată.

Dan a dat și exemple din alte țări, spunând că guvernul Marii Britanii a prezentat un raport tehnic despre cum trei echipe din serviciul secret militar rus (GRU) au fost implicate în diferite acțiuni. El a spus că este vorba despre fapte din 2016 și 2019, pentru care acum există dovezi clare. A adăugat că este foarte greu să demonstrezi imediat, într-o săptămână sau două, că asemenea intervenții s-au întâmplat.

„În opinia mea, la alegerile din noiembrie și mai, în timp, s-a construit o rețea online de site-uri care a atras diferiți oameni pe diferite subiecte: de la sport la medicamente și ezoterism.

Și în alegeri, aceste siteuri au acționat într-o direcție. Poate să fie doar Rusia, asta vedem și în alte zone din Europa. La alegerile din Moldova, dincolo de atacurile cibernetice și influența pe rețelele sociale, am văzut realmente rețele de oameni care cumpărau voturi. Cum facem așa contracarăm: există un răspuns tehnic, pentru o știre falsă trebuie să reacționăm în 30 de minute pentru ca știrea să nu se răspândească.

Toate aceste conspirații și știri false au efect când oamenii nu au încredere în autoritate. (Oamenii) au un sentiment de furie împotriva autorității și au tendința sa creadă orice este împotriva autorității. Iar noi trebuie, printr-un lung proces, să le recâștigăm încrederea.

Guvernul Marii Britanii a dat un comunicat tehnic despre cum trei echipe GRU (spionajul militar rusesc, n.r.) au desfășurat acțiuni. Sunt lucruri din 2016, 2019 pentru care acum avem dovada concretă. În tipul acesta de interferențe nu e ușor să dovedești după o săptămână sau câteva luni ce s-a întâmplat”, a spus președintele României.

Nicușor Dan susține extinderea UE

Președintele României, Nicușor Dan, a spus că în discuțiile cu președintele Austriei s-a vorbit despre războiul din Ucraina și despre cum Rusia duce un „război hibrid” împotriva țărilor europene, inclusiv împotriva României și Austriei. El a mai spus că amândoi au fost de acord că Uniunea Europeană ar trebui să se extindă spre Marea Neagră, adică în Moldova și Ucraina, dar și în Balcanii de Vest. Acest lucru ar aduce beneficii economice și mai multă siguranță pentru toate țările din zonă.

De asemenea, Dan a spus că au discutat și despre cum va fi reconstruită Ucraina după război și ce rol important poate juca România în acest proces. A menționat că Portul Constanța, Dunărea și viitoarea autostradă care va lega România de Austria pot fi avantaje importante.

„Am discutat despre războiul din Ucraina, adică despre agresiunea Rusiei, și am discutat și despre războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară împotriva statelor noastre, împotriva statelor europene. Am discutat de interesul nostru comun ca Uniunea Europeană să se extindă atât în zona Mării Negre, în Moldova și Ucraina, cât și în Balcanii de Vest.

Asta ar însemna o dezvoltare economică și un plus de securitate pentru țările noastre. Am discutat despre viitoarea reconstrucție a Ucrainei și despre oportunitățile pe care poziția României le oferă: Portul Constanța, Dunărea care ne unește și autostrada care ne va uni foarte curând”, a punctat șeful statului.