Nu este greșit să căutăm amprenta Rusiei în tensiunile interstatale care se înregistrează astăzi pe teritoriul fostului Imperiu Sovietic. Pentru a sublinia clar poziția Turciei referitoare la cel mai recent conflict fierbinte din Karabah, între Armenia și Azerbaidjan, ministrul de Externe al Turciei, Mevlü  Çavuşoğlu, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov…

 Diferențe de opinie

Până de curând, Rusia dădea senzația că este alături de Armenia în neînțelegerea dintre Armenia și Azerbaidjan. Numai că acum, sprijinul clar și activ pe care Turcia îl oferă Azerbaidjanului a făcut ca situația să fie diferită față de cum era în trecut. Trebuie remarcat faptul că deși colaborează în numeroase domenii, Turcia și Rusia au diferențe de opinie clare și distincte în ceea ce privește Libia, Ucraina și Siria.

Pașinian și Putin

Situația încă incomplet cunoscută a conflictului fierbinte din Caucazul de sud, dintre Armenia și Azerbaidjan, reprezintă gradul de armonizare la care se află Pașinian și Putin în privința Armeniei. Fiindcă potrivit unor comentatori, dialogul între forțele armate armene și Moscova îl depășește pe Pașinian. Oare Rusia nu a girat și sprijinit ruperea regiunii Nagorno-Karabah de Azerbaidjan? Și tendința generală a Grupului de la Minsk, care urmărește rezolvarea acestei probleme, este să susțină Armenia. În perioada în care trăim, cauza atacurilor lansate de Armenia poate fi legată de eforturile lui Pașinian de a face ca lumea să uite de problemele prin care trece economia țării, arată Sabah.com.tr.

Situații diferite

Pe scurt, rămășițele fostului imperiu sovietic nu și-au început viața într-un mod lipsit de probleme. Faptul că în acest moment, Crimeea se află din nou pe teritoriul sovietic nu este un exemplu grăitor pentru această situație? Ce este foarte diferit față de trecut în ceea ce privește conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan este că acum Turcia este alături de Azerbaidjan într-o manieră foarte clară și distinctă.