Delegația care a ajuns la Damasc a fost condusă de către vicepremierul rus Iuri Borisov, notează agenția de presă Sana. Aici, delegația a avut o întâlnire cu Assad, care a subliniat hotărârea guvernului său de a continua cooperarea cu aliatul rus, pentru a pune în aplicare acordurile bilaterale şi a asigura „succesul investiţiilor ruse în Siria”, a anunţat preşedinţia siriană.

Economia Siriei nu stă pe picioare

Economia Siriei este încădere liberă de mai multe luni iar criza s-a accentuat atunci când au fost impuse noi sancțiuni de către Washington prin Legea Caesar. Sancțiunile au fost adoptat de către Washington la mijlocul lunii iunie.

Măsurile anterior menționate s-au adăugat la cele deja existente. Aceste măsuri, în vigoare de mai mulţi ani, vizează responsabili ai regimului, dar şi economia siriană, cu restricţii impuse asupra importurilor siriene, sectorului petrolier sau tranzacţiilor bancare.

În cadrul conferinței de azi, Borisov a evocat un viitor acord pentru extinderea cooperării economice şi comerciale, supus analizei unor responsabili sirieni. El speră că acest acord va fi semnat înainte de sfârşitul anului, cu ocazia unei noi vizite la Damasc.

S-au menționat 40 de proiecte printre care și reabilitarea de centrale electrice. În plus, s-a menționat și prospectarea de hidrocarburi în largul coastei siriene.

Noile sancțiuni anunțate de SUA

Statele Unite al Americii au anunțat recent că vor impune noi sancțiuni Siriei. Regimului lui Bashar al-Assad, pus din nou sub presiune de americani.

SUA au anunţat joi noi sancţiuni împotriva mai multor responsabili politici, militari şi financiari ai regimului lui Bashar al-Assad în Siria, în cadrul punerii în aplicare a ‘legii Cezar’ ce vizează privarea acestuia de resurse, transmite AFP.

Sancțiuni importante din partea SUA

Sancţiunile îl vizează în primul rând pe Yasser Ibrahim, prezentat ca ‘omul de încredere’ al lui Assad, a indicat secretarul de stat Mike Pompeo într-un comunicat. Ibrahim este acuzat că ‘a împiedicat o soluţie politică la conflictul’ care devastează din 2011 Siria.

‘Folosindu-şi reţeaua din Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta, Ibrahim a încheiat acorduri corupte pentru a-l îmbogăţi pe Assad, în timp ce sirienii mureau din cauza lipsei hranei şi medicamentelor’, a acuzat Pompeo. Mai sunt vizaţi Luna al-Shibl, consiliera de comunicare a lui Assad, şi Mohamad Amar Saati, înalt responsabil al Partidului Baas, la putere, aflat ‘în fruntea unei organizaţii ce facilitează intrarea de studenţi în miliţiile susţinute de Assad’.

Sancţiunile prevăd îngheţarea eventualelor active deţinute în SUA, interzicerea accesului la sistemului financiar american şi/sau interdicţia de intrare în Statele Unite. În sfârşit, mai multe unităţi militare şi şefii lor apar pe lunga listă neagră americană, ‘din cauza eforturilor lor de a împiedica o încetare a focului’. Potrivit lui Mike Pompeo, sancţiunile au fost decise ‘în memoria victimelor brutalităţii’ atacului cu arme chimice comis de Damasc în Ghouta de Est în 2013, care ‘a ucis peste 1.400 de sirieni’.

‘Aceşti responsabili guvernamentali sirieni contribuie activ la opresiunea exercitată de regimul Assad’, a subliniat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un alt comunicat. ‘Statele Unite vor continua să-i facă să plătească pe cei care înlesnesc războiul regimului Assad contra propriului popor’, a adăugat el.

Acesta este cel de-al treilea val de sancţiuni de la intrarea în vigoare, la mijlocul lunii iunie, a ‘legii Cezar’, numită astfel ca omagiu pentru un fost fotograf cu acest pseudonim, care a dezertat din poliţia militară siriană în 2013, luând cu el 55.000 de imagini ilustrând brutalitatea şi abuzurile din închisorile siriene. Audierea sa, incognito, în 2014 în Congresul american, a dus la adoptarea, după 5 ani, a legii care îi poartă numele.