Rusia și Belarus au ajuns la un acord de principiu privind rambursarea datoriilor legate de gaz.

Minsk își poate răscumpăra datoriile față de Moscova în termen de o lună, a declarat reporterilor ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, în marja concursului „Liderii Rusiei”.

“Am convenit în principiu că colegii noștri vor achita datoria. Acum sunt ocupați să verifice suma datoriei și să o colecteze din surse.

În general, pe baza conversațiilor pe care le-am purtat cu ministrul Energiei și Finanțelor (din Belarus – n.red.) pe deoparte, acest lucru ar trebui făcut pe tot parcursul lunii septembrie, poate vor reuși să o facă mai devreme decât la sfârșitul lunii.

Există multe probleme tehnice”, a declarat Alexander Novak, potrivit TASS.

Așa cum a spus Novak mai devreme, Ministerul Energiei din Rusia se așteaptă ca negocierile dintre Gazprom și companiile din Belarus cu privire la aprovizionarea și prețurile de gaze pentru anul viitor să înceapă de îndată ce Belarusul își va rambursa datoria actuală, care se ridică la 328 de milioane de dolari.

El a mai spus, că primii miniștri ai Rusiei și Belarusului, Mihail Mishustin și Roman Golovchenko, au dat instrucțiuni guvernelor lor să elaboreze rambursarea restanțelor la aprovizionarea cu energie a Belarusului pentru acest an.