Trump, președintele american în exercițiu, și-a luat angajamentul de a pune capăt războaielor fără sfârșit, relatează AFP.

În acest context, șeful Pentagonului, Christopher Miller a anunțat vineri că efectivele militare americane din Irak și Afganistan au fost reduse. În prezent, numărul efectivelor militare din aceste țări este de 2.500 de militari americani.

“Astăzi, SUA sunt mai aproape decât oricând să pună capăt celor aproape 20 de ani de război”, notează ministrul interimar al apărării într-un comunicat referitor la reducerea la 2500 a efectivelor americane din Afganistan.

Ministrul interimar american al Apărării asigură că acest nivel este “ceea ce le trebuie comandanţilor pentru a menţine în siguranţă America”.

În plus, SUA vor continua să lucreze alături de aliaţii din NATO şi partenerii lor. Se dorește îndeplinirea misiunilor de combatere a terorismului.

Mai mult decât atât, se are în vedere reducerea la zero a nivelului de trupe americane până în luna mai 2021. Totuși, acest lucru este condiționat de voința demonstrată de toate părțile de a duce mai departe procesul de pace.

Trump a promis încetarea angajamentelor împovărătoare în străinătate

Forţele americane sunt prezente în Afganistan din 2001. Atunci, au invadat ţara în urma atacurilor de la 11 septembrie. NATO şi-a asumat conducerea eforturilor internaţionale de securitate în Afganistan din 2003.

În februarie 2020, Washingtonul a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea militarilor americani.

Acordul prevedea ca numărul efectivelor americane să ajungă la 8.600 în termen de 135 de zile de la semnalare.

În septembrie 2020, în Qatar au început negocieri de pace interafgane, între guvernul afgan şi talibani. În ciuda negocierilor, Afganistanul a cunoscut o recrudescenţă a violenţelor.

Christopher Miller a explicat că această scădere “reflectă capabilităţile sporite ale Forţelor de securitate irakiene”. Acesta a mai precizat că SUA vor dispune în continaure de o platformă antiteroristă în Irak pentru a-și susține forțele partenere.

Sursă foto: Dreamstime