Un atac aerian cu dronă ar fi ucis un comandant al gărzilor revoluționare iraniene de-a lungul frontierei Irak-Siria în acest weekend, potrivit oficialilor irakieni, după cum transmite Dailymail. Surse spun că o dronă l-a ucis pe Muslim Shahdan, un comandant în cadrul Corpului de Paza Revoluționară Islamică, în timp ce acesta se afla în mașina sa.

Trei dintre gărzile de corp ale comandantului au fost, de asemenea, uciși în atac, în care avioane de război neidentificate i-au vizat în apropierea unui sat din provincia Deir ez-Zor din estul Siriei, potrivit agenției Anadolu.

Incidentul a avut loc la doar câteva zile după ce omul de știință din iranian din domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat la Teheran într-o crimă pe care Iranul o atribuie Israelului. Surse din Teheran au susținut că asasinii au folosit o mitralieră controlată de la distanță lăsată în interiorul unei mașini care apoi a explodat.

Vehiculul în care călătorea Shahdan transporta arme peste granița irakiană și a fost lovit după ce a intrat pe teritoriul sirian, au declarat oficialii de securitate irakieni.

Grupurile paramilitare irakiene susținute de Iran au ajutat la recuperarea corpurilor neînsuflețite, au spus cei doi oficiali, fără a elabora sau a da ora exactă a incidentului.

Surse nu au precizat cine se află în spatele atacului, care s-ar fi întâmplat duminică devreme sau sâmbătă târziu în provincia Dier ez-Zor.

Părțile centrale și occidentale ale provinciei sunt controlate de regimul sirian Bashar al-Assad după ce teroriștii ISIS s-au retras din regiune în noiembrie 2017.

Iranul neagă însă acest atac

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Iranului a negat însă marți rapoartele privind uciderea comandantului gărzii revoluționare într-un atac cu dronă.

“Nu am primit niciun raport în această privință și pare mai degrabă propagandă în mass-media”, a spus Saeed Khatibzadeh, potrivit agenției de știri semi-oficiale iraniene Mehr.

El a adăugat, totuși, că întrebările cu privire la această problemă ar trebui să fie adresate forțelor armate ale Iranului.

Respingând atacul raportat, Khatibzadeh a jurat în schimb o răzbunare „teribilă” pentru ucigașii omului de știință Mohsen Fakhrizadeh.

El a menționat că toate țările regionale, mai puțin una au condamnat uciderea acestuia. „Toți știu că această acuzație vizează regimul ocupant al Israelului”, a adăugat el.