Avocatul Rosenberg, împuşcat mortal în timp ce se plimba cu bicicleta prin capitala țării sale Guatemala, apărea într-o înregistrare video difuzată de portalurile electronice a două cotidiene naţionale şi explica de ce fusese comandată asasinarea sa.

Înregistrarea video era însoţită de un mesaj scris de Rosenberg în care acesta îi acuza pe preşedintele Colom şi pe colaboratorii apropiaţi ai acestuia.

Înregistrarea face parte dintr-o „conspiraţie” pentru a destabiliza ţara. Divulgarea înregistrării şi a mesajului scris însoţitor urmărește să creeze „agitaţie”, a ripostat purtătorul de cuvânt al guvernului, Fernando Barillas.

Guvernul a cerut Comisiei internaţionale împotriva impunităţii (CICIG), recunoscută de ONU, să colaboreze la anchetarea circumstanţelor asasinatului, a adăugat Barillas.

Motivul pentru care Colom l-ar fi dorit mort pe Rosenberg era ca îl reprezenta in instanță pe Khalil Musa, un important expert financiar, omorât si el, împreună cu fiica sa, cu care vea o relație, după ce a acuzat o banca de stat de corupție.

Rosenberg a acuzat public guvernul din Guatemala că l-a omorât pe Musa. După moarte avocatului, video-ul apărut pe Internet a incitat mii de oameni la protest.

Până la 12 septembrie 2009, poliția din Guatemala a arestat un total de nouă bărbați, printre care doi polițiști activi, doi foști polițiști și un fost soldat și alți trei membri ai bandelor, care au fost acuzați de uciderea lui Rosenberg.

În ianuarie 2010, Comisia internațională împotriva impunității din Guatemala (CICIG) a anunțat rezultatele propriei anchete, concluzionând că Rosenberg și-a aranjat propria moarte.

S-a arătat că a cerut la doi veri ai fostei sale soții să aranjeze asasinarea unui bărbat despre care pretindea că îl șantajează. Totuși, ținta era, potrivit CICIG, el însuși.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric