Cutremur în America. Aleșii din Camera Reprezentanților l-au pus pe președintele Donald Trump sub acuzare pentru incitare la insurecție.

Donald Trump, pus sub acuzare

Donald Trump a fost pus sub acuzare după votul a 229 de membri ai Camerei Reprezentanților, dintre care 10 republicani. Acesta este acuzat de incitare la insurecție după evenimentele de la Capitoliu. dosarul urmează să ajungă la Senat, acolo unde republicanii au majoritate.

Procedural, urmează judecarea de către Senat. În favoarea punerii sub acuzare au fost înregistrate 229 voturi, iar 195 voturi au fost “împotrivă” (toate din partea republicanilor). Printre cei care au votat “pentru”, se numără și 10 republicani.

Donald Trump a mai fost judecat de către Senat și achitat, la începutul anului 2020, fiind primul președinte din istorie supus de două ori procedurii de impeachment.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a transmis prin purtătorul de cuvânt că nu va folosi pârghiile de urgență pentru procedură, scrie Reuters.

Miza, interzicerea unei alte candidaturi

Miza procesului de punere sub acuzare (impeachment în engleză) identificată de mai toți analiștii americani nu ar mai fi atunci îndepărtarea lui Donald Trump din funcție, acesta fiind deja plecat, ci interzicerea ca acesta să mai ocupe în viitor o funcție publică.

Marți, Donald Trump a declarat că nu își asumă responsabilitatea pentru violențele de la Capitoliu, spunând că discursul său de la protest a fost „total adecvat”. Nu doar democrații l-au criticat însă pe președinte, ci și liderii europeni.

În urma incidentelor, conturile de Facebook, Twitter și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate. De asemenea, YouTube a suspendat contul președintelui pentru cel puțin șapte zile.